«Έλληνας διοικητής λέει ότι θα αλλάξουν εντελώς σε δύο χρόνια οι ισορροπίες στο Αιγαίο», τούρκικο δημοσίευμα


“Έλληνας Διοικητής: Θα αλλάξουν όλες οι ισορροπίες σε 2 χρόνια στο Αιγαίο”

 

Φεβρουάριος 5, 2023. Ελλάδα.

Στην ατζέντα του ελληνικού Τύπου βρίσκονται για άλλη μια φορά τα F-16 που πιθανότατα θα αγοράσει η Τουρκία από τις ΗΠΑ, γράφει τούρκικο δημοσίευμα.

Μάλιστα, εκφράζεται η άποψη ότι η Τουρκία αναπόφευκτα θα ενισχύσει την τουρκική Πολεμική Αεροπορία εάν αγοράσει  τα F-16. Έλληνας διοικητής δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η ισορροπία θα αλλάξει σε 2 χρόνια στο Αιγαίο».


Συγκεκριμένα, ο Υπαρχηγός ΓΕΣ Αθανάσιος Παπανικολάου αξιολόγησε τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας με τα F-16 σε συνέντευξή του σε ελληνική εφημερίδα.

 Απαντώντας στην ερώτηση της συνέντευξης, «Εάν η Τουρκία θα αγοράσει τελικά F-16 ή θα στραφεί σε άλλες λύσεις όπως τα Eurofighters. Ποια είναι η εκτίμησή σας;»

«Έχει την υπευθυνότητα να διατηρεί τις ένοπλες δυνάμεις της έτοιμες για πόλεμο», είπε .

 Στη συνέχεια των απόψεών του, ο Παπανικολάου στάθηκε στο αν η Τουρκία θα επιτρέψει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ ή όχι.

Υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία μπορεί να ασκήσει πίεση στις ΗΠΑ, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ είπε ότι η ενσωμάτωση των F-16 στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία απαιτεί χρόνο και μεγάλες δυσκολίες.

Υπογράμμισε ότι όλες οι ισορροπίες στο Αιγαίο με τις εξελίξεις θα αλλάξουν σε 2 χρόνια:

«Αυτή η διαδικασία θα αλλάξει σταδιακά και με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, είναι αναπόφευκτο να συμβεί όταν τα F-16 αγοραστούν και ενσωματωθούν στο Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις».

Αξιολογώντας την τουρκική αμυντική βιομηχανία, ο Παπανικολάου είπε, «Η τουρκική αμυντική βιομηχανία έχει κάνει μεγάλα βήματα, ειδικά τα τελευταία 20 χρόνια. Το 70 τοις εκατό του τουρκικού οπλικού συστήματος μπορεί να αποκτηθεί από την τουρκική αμυντική βιομηχανία. Τα οπλικά συστήματα που παράγει είναι επίσης πολύ ικανοποιητικού επιπέδου».

Απευθυνόμενος την ίδια στιγμή στην αθηναϊκή κυβέρνηση, ο Παπανικολάου είπε, «Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι τα ελληνικά αμυντικά συστήματα ελήφθησαν για την υπεράσπιση του ελληνικού λαού. Εάν άλλες χώρες θέλουν να στείλουν όπλα στην Ουκρανία, ας το κάνουν, αλλά η Ελλάδα χρειάζεται να έχουμε άριστες σχέσεις με τη Ρωσία».

Sabah, Yeni Akit,

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr