Γερουσιαστής ΗΠΑ: Να μην προσπαθήσει η Ουκρανία να πάρει πίσω την Κριμαία

 


Φεβρουάριος 18, 2023. Ελλάδα.

Μόναχο.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών της Βουλής, Άνταμ Σμιθ (Δημοκρατικός από την πολιτεία της Ουάσιγκτον), τόνισε ότι υπάρχει συναίνεση στο Κογκρέσο ότι η Ουκρανία δεν πρέπει να προσπαθήσει να ανακαταλάβει την Κριμαία με τη βία, αναφέρει το Politico.

«Νομίζω ότι κατά πλειοψηφία υπάρχει συναίνεση. Ο κόσμος συνειδητοποιεί ότι η Ουκρανία δεν πρόκειται να καταλάβει την Κριμαία με στρατιωτικά μέσα», είπε σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια του Μονάχου.

Ο Αμερικανός Δημοκρατικός πιστεύει ότι κάποια στιγμή, σε κάθε περίπτωση, θα χρειαστεί να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό της σύγκρουσης.

«Το πραγματικό ερώτημα είναι αν μπορούμε να λάβουμε εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τέτοιες εγγυήσεις θα έπρεπε να είχαν επιτρέψει στις ΗΠΑ και τους εταίρους τους να «συνεχίσουν να εκπαιδεύουν τις δυνάμεις ασφαλείας του Κιέβου και να εξοπλίζουν την Ουκρανία» έτσι ώστε η Ρωσία να μην ξαναρχίσει εχθροπραξίες «αφού πήραν μια ανάσα και πέρασαν μερικά χρόνια».

Σημειώνεται ότι η Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών για Πολιτικές Υποθέσεις Βικτόρια Νούλαντ, μιλώντας στο Ίδρυμα ‘Carnegie’ στην Ουάσιγκτον, ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν τις ρωσικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται στην Κριμαία ως νόμιμους στόχους για ουκρανικά πλήγματα. Σύμφωνα με αυτήν, οι δυνάμεις ασφαλείας του Κιέβου τους επιτίθενται και οι ΗΠΑ το υποστηρίζουν.

«Η Ουκρανία δεν θα είναι ασφαλής εάν η Κριμαία δεν αποστρατικοποιηθεί τουλάχιστον», είπε. Σύμφωνα με τη Νούλαντ, «αυτό αποτελεί μέρος της παροχής ισχυρού αποτρεπτικού μέσου» στη Ρωσία. Ταυτόχρονα, πρόσθεσε ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να υπάρξει υπό το τρέχον επίπεδο παρουσίας ρωσικών στρατευμάτων στο έδαφός της.

 Σύμφωνα με τον Βοηθό Υπουργό Εξωτερικών, ακόμη και αν η σύγκρουση έχει πλέον παγώσει, η Ρωσία θα επιστρέψει μόλις ανακάμψει.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν με μια ομάδα εμπειρογνωμόνων, η οποία δεν πραγματοποιήθηκε ζωντανά, ο Μπλίνκεν τόνισε ότι η Ουάσιγκτον δεν ώθησε το Κίεβο να προσπαθήσει να καταλάβει την Κριμαία. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι αυτό θα ήταν υπέρβαση της κόκκινης γραμμής που έχει θέσει η Ρωσία.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr