Πρόεδρος Αζερμπαϊτζάν: Η έκφραση «Ναγκόρνο Καραμπάχ» δεν ισχύει πλέον…


Φεβρουάριος 18, 2023. Ελλάδα.

Μπακού.

Η έκφραση «Ναγκόρνο-Καραμπάχ » δεν ισχύει πλέον,  δήλωσε,  ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν  Ιλχάμ Αλίεφ , μιλώντας σε πάνελ συζήτησης με θέμα «Η ασφάλεια στο νότιο Καύκασο» στο πλαίσιο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια του Μονάχου.

«Προς ενημέρωσή σας, η έκφραση « Ναγκόρνο-Καραμπάχ » δεν ισχύει πλέον. Στην πραγματικότητα, είναι μια ρωσική έκφραση. «Ναγκόρνο» σημαίνει «ορεινό», είπε ο αρχηγός του κράτους του Αζερμπαϊτζάν.

«Υπάρχει το Καραμπάχ του Αζερμπαϊτζάν με αρμενικό πληθυσμό»

Ο Αλίεφ επεσήμανε στους συμμετέχοντες στο πάνελ ότι δεν υπάρχει τέτοια διοικητική μονάδα όπως το Ναγκόρνο-Καραμπάχ στο Αζερμπαϊτζάν:

«Ως εκ τούτου, φυσικά, θα ήθελα να ζητήσω από τους εταίρους μας να δείξουν σεβασμό για την κυριαρχία και το Σύνταγμα του Αζερμπαϊτζάν. Υπάρχει η περιοχή Καραμπάχ του Αζερμπαϊτζάν, όπου υπάρχει αρμενικός πληθυσμός…».

Ο αρχηγός του κράτους σημείωσε επίσης ότι υπάρχει κοινή αντίληψη ότι χρειάζεται μια προσέγγιση δύο διανυσμάτων για την κατάσταση στην περιοχή.

«Όσο μας κατέστη σαφές κατά τις συνομιλίες μας με τους εταίρους μας στις ΗΠΑ και την ΕΕ, και όπως κατάλαβα από τη σημερινή τριμερή συνάντηση με τον πρωθυπουργό Πασινιάν που φιλοξενήθηκε από τον Υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, έχουμε κοινή αντίληψη ότι μια διττή προσέγγιση της κατάστασης που χρειάζεται στην περιοχή. 

Πρώτη, είναι ο φορέας των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας. Δεύτερη, αυτή είναι η σύνδεση του Αζερμπαϊτζάν με τον αρμενικό πληθυσμό του Καραμπάχ», δήλωσε ο Πρόεδρος Ιλχάμ Αλίεφ, όπως αναφέρουν τα αζέρικα μέσα ενημέρωσης.



The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr