Αιφνίδια επίσκεψη υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ στην Ουκρανία

nytimes.com


Φεβρουάριος 27, 2023. Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ , η υπουργός Τζάνετ Γέλεν, συναντήθηκε με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Ουκρανό πρωθυπουργό Ντένις Σμιγκάλ  κατά την επίσκεψή της.

Στη συνάντησή της με τον Ζελένσκι, η Γέλεν συζήτησε τη συνεχιζόμενη οικονομική υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία προκειμένου να συνεχίσει να προσφέρει ζωτικής σημασίας βασικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης μεταφοράς 1,25 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη δημοσιονομική στήριξη των 9,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα παραδοθούν τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2023.


«Είμαστε με την Ουκρανία»


Η Γέλεν, στην ομιλία της στη συνάντηση, τόνισε ότι ο αγώνας της Ουκρανίας είναι ο δικός τους αγώνας και είπε: «Έφερα ένα σαφές μήνυμα στο Κίεβο από τον Πρόεδρο Μπάιντεν και τον αμερικανικό λαό. Θα σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας όσο καιρό κι αν χρειαστεί», δήλωσε.

Τόνισε ότι οι ΗΠΑ είναι περήφανες που είναι ο μεγαλύτερος δωρητής της Ουκρανίας προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν προσφέρει σχεδόν 50 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια στην Ουκρανία μέχρι στιγμής.

 «Έχουμε προσφέρει πάνω από 14 δισεκατομμύρια δολάρια σε οικονομική βοήθεια μέχρι στιγμής. Θα προσφέρουμε πάνω από 8 δισεκατομμύρια δολάρια ως πρόσθετη οικονομική στήριξη τους επόμενους μήνες», δήλωσε.

«Επενδύουμε στην παγκόσμια ασφάλεια και τη δημοκρατία»

Η Γέλεν επεσήμανε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αποφασισμένες να προσφέρουν τη βοήθεια ασφαλείας που χρειάζεται η άμυνα της Ουκρανίας. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο παγκόσμιος συνασπισμός θα συνεχίσουν να λαμβάνουν μέτρα για να καλύψουν τα κενά που υπάρχουν απέναντι στον στρατό της Ρωσίας και στην οικονομική αδυναμία.

Τόνισε, ότι αυτό είναι μια «επένδυση στην παγκόσμια ασφάλεια και δημοκρατία και είναι  τεράστιας ζωτικής σημασίας από τίποτε άλλο στον κόσμο» ώστε να τηρήσουν οι ΗΠΑ τη δέσμευσή τους για την υποστήριξη της Ουκρανίας και της ελευθερίας.

Ο Ζελένσκι ζήτησε την αύξηση των κυρώσεων

edition.cnn.com


Ο Ζελένσκι, στην ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Telegram , δήλωσε ότι συναντήθηκε με τη Γέλεν, η οποία επισκέπτεται την Ουκρανία για να αξιολογήσει η ίδια την κατάσταση.

Υπενθύμισε ότι οι ΗΠΑ παρέχουν σημαντική οικονομική και στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

 «Από τις πρώτες μέρες αυτού του πολέμου, οι ΗΠΑ μας υποστήριξαν σθεναρά όχι μόνο σε όπλα αλλά και στο οικονομικό μέτωπο. Το εκτιμούμε πραγματικά αυτό’», έγραψε χαρακτηριστικά.

Κατά τη συνάντηση με την Γέλεν ο Ζελένσκι δήλωσε ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας πρέπει να αυξηθούν.

«Εκτιμούμε τα συστηματικά βήματα για την αύξηση της πίεσης των κυρώσεων κατά του επιτιθέμενου κράτους (Ρωσίας). Οι κυρώσεις πρέπει να ενισχυθούν περαιτέρω για να στερηθεί η Ρωσία από την ικανότητά της να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο».

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr