Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023

Μνημόσυνο Μακεδονομάχων Μεσημερίου Έδεσσας

     


Όπως κάθε χρόνο, και ας πέρασαν 118 χρόνια,  την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023 στον Ιερό Ναό των Αγίων Αναργύρων της Κοινότητας Μεσημερίου Έδεσσας τελέσθηκε, με κάθε επισημότητα, το μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των επτά μαρτύρων κατοίκων Μεσημερίου και Φλαμουριάς, οι οποίοι δολοφονήθηκαν σε ενέδρα  Βούλγαρων Κομιτατζήδων,  λίγο έξω από το χωριό, στις 2 Φεβρουαρίου 1905. Το μνημόσυνο οργανώθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, τον  Δήμο Έδεσσας και τον Σύλλογο Απογόνων Μακεδονομάχων Εδέσσης Αλμωπίας.

          Μετά το μνημόσυνο, εντός της Εκκλησίας, την καθιερωμένη ομιλία έκανε ο οικονομολόγος Σπυρίδων Βασιλειάδης, εγγονός της δασκάλας Αγγελικής Τσιώμη - Μεταλλινού η οποία την εποχή εκείνη υπηρετούσε στο Δημοτικό Σχολείο Μεσημερίου. Στην ομιλία του εξιστόρησε τα τότε γεγονότα όπως του τα αφηγούνταν, σαν παραμύθι και με θλίψη, η γιαγιά του.  (Ολόκληρη η ομιλία και ένα ανέκδοτο ποίημα για τα γεγονότα υπάρχει σε συνημμένο αρχείο)

    


Ακολούθησε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στον αύλειο χώρο της Εκκλησίας όπου βρίσκεται η προτομή του Ιερέα Παπαστογιάννη, ο οποίος ήταν ένας από τους άνανδρα δολοφονημένους.

     Τον καθιερωμένο καφέ προσέφεραν, με πλούσια κεράσματα, οι γυναίκες του Μεσημερίου, σε αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου Μεσημερίου. 

      Στις 12 το μεσημέρι  δόθηκε η εκκίνηση του «8ου Αγώνα δρόμου μνήμης των Μακεδονομάχων Μεσημερίου Εδέσσης», μήκους 12 χιλιομέτρων, σε ανάμνηση της διαδρομής των δολοφονηθέντων από το Μεσημέρι στην Φλαμουριά και επιστροφή, για να συμμετάσχουν στις θρησκευτικές εκδηλώσεις της Υπαπαντής του Κυρίου. Ο αγώνας δρόμου οργανώθηκε από τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Έδεσσας (ΔΗΚΕΔΕ), τον ποδηλατικό σύλλογο Έδεσσας «Αερωπός» και τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Έδεσσας. Παρά το έντονο ψύχος, συμμετείχαν 55 ενήλικες και 18 έφηβοι δρομείς σε μικρότερη διαδρομή.


Σύλλογος Μακεδονομάχων Εδέσσης Αλμωπίας

 

The Hellenic Information Team