Βούλγαρος υπουργός: Για να μπούμε στο Σένγκεν απαιτείται ικανότητα ελέγχου των συνόρων με την Τουρκία


Φεβρουάριος 27, 2023. Ελλάδα.

Όλη η Ευρώπη κινητοποιείται για να απαντήσει στο μεταναστευτικό κύμα. Αυτό δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Ιβάν Ντεμερτζίεφ στα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης.

«Πρέπει να γνωρίζουμε ότι μιλάμε για οργανωμένο έγκλημα που δρα από το έδαφος της Τουρκίας μέχρι το έδαφος της τελευταίας ευρωπαϊκής χώρας. Φανταστείτε τον χάρτη της Ευρώπης  καθώς σε όλο τον χάρτη της Ευρώπης υπάρχουν εξαιρετικά καλοχτισμένες εγκληματικές δομές», όπως είπε.

Σύμφωνα με τον εν ενεργεία αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, ολόκληρη η Ευρώπη αναφέρει αύξηση του μεταναστευτικού κύματος και δυστυχώς όλο και περισσότεροι πεθαίνουν.

«Ο θάνατος που γινόμαστε μάρτυρες δεν είναι μόνο στη Βουλγαρία, είναι σε όλη την Ευρώπη.

»60 μετανάστες πέθαναν στο έδαφος της Ιταλίας 250 κατάφεραν να περάσουν. Προέρχονταν από το έδαφος της Τουρκίας. Τα πραγματικά γεγονότα λένε ότι από την «Τουρκία οι μετανάστες πηγαίνουν σε όλη την Ευρώπη. Η Βουλγαρία (και η Ελλάδα) είναι μόνο ένας πιθανός προορισμός», είπε.

Ο υπουργός Εσωτερικών  της Βουλγαρίας δήλωσε ότι τα σύνορα της χώρας πρέπει να ενισχυθούν και γίνεται ό,τι είναι δυνατό για να γίνει αυτό.

«Δεν παίζουμε κυνηγητό με τους …ινδιάνους. Ο Γενικός Εισαγγελέας πρέπει να γνωρίζει. Το καθήκον μας είναι να σταματήσουμε τις δευτερεύουσες μετακινήσεις στο έδαφος της χώρας. Το πρώτο μας καθήκον είναι να σταματήσουμε τους μετανάστες στα σύνορα. Εκεί μας εμποδίζει το γεγονός ότι τα 110 χλμ της συνοριακής γραμμής δεν είναι τεχνικά ασφαλισμένα.

Την περασμένη εβδομάδα είχαμε συνομιλίες με εκπροσώπους της ΕΕ. Θα βοηθήσουν εξαιρετικά γρήγορα στην εξασφάλιση αυτών των 110 χιλιομέτρων, στην προμήθεια αυτοκινήτων και στην αναπλήρωση της συνοριακής αστυνομίας, η οποία έχει μειωθεί πρόσφατα. Αυτά είναι τα κύρια προβλήματα», είπε

Ο Ντεμερτζίεφ δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα βοηθήσει τη χώρα στην ενίσχυση των συνόρων.

«Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν με τις διαθέσιμες δυνάμεις για να καθοδηγήσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα τα σύνορα. Παράλληλα, εργαζόμαστε για την κατασκευή των τεχνικών εγκαταστάσεων. Τα κεφάλαια θα προέλθουν από την ΕΕ, η οποία βλέπει αυτό το πρόβλημα, είναι έτοιμη και θέλει να βοηθήσει», είπε ο Ντεμερτζίεφ.

Είπε επίσης ότι η Βουλγαρία οφείλει να ελέγξει και να ανταποκριθεί στην πίεση των μεταναστών εάν θέλει να ενταχθεί στη Σένγκεν. 

  "Εδώ και χρόνια, οι μετανάστες παρελαύνουν. Η καταδίωξη και η κράτηση τους είναι προϋπόθεση για την αποδοχή μας στο Σένγκεν. Έχουμε δηλώσει ξεκάθαρα αυτή την προτεραιότητα και θα την σεβαστούμε", ήταν κατηγορηματικός.

Fokus

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr