Αναβολή των τουρκικών εκλογών για ένα χρόνο;


Φεβρουάριος 13, 2023. Ελλάδα.

Δύο μεγάλοι σεισμοί με επίκεντρο το  Καχραμανμαράς προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές σε Καχραμανμαράς, Χατάι, Αντιγιαμάν, Ντιγιαρμπακίρ, Άδανα, Οσμανίγιε, Γκαζίαντεπ, Σανλιούρφα, Μαλάτια και Κιλίς, γράφει τούρκικο δημοσίευμα.

Ενώ έχει ανακοινωθεί ότι σχεδόν 32 χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής, εκτιμάται ότι ο αριθμός των θανάτων θα αυξηθεί πολύ περισσότερο και ακούγονται απίστευτοι αριθμοί. Μαζί με όλα αυτά, η Τουρκία συζητά και το πότε θα γίνουν οι εκλογές. 

Η κυβερνητική πτέρυγα έβαλε στην ατζέντα της την «αναβολή» των εκλογών.


Ο αρθρογράφος της HaberTürk Φατίχ Αλτάιλι  δήλωσε ότι η αναβολή των εκλογών λόγω του σεισμού συζητήθηκε από την κυβερνητική πτέρυγα:

«Είναι σαφές ότι η αναβολή των εκλογών είναι στα άμεσα ζητήματα καθώς η τρέχουσα κατάσταση έχει δημιουργήσει μια εκλογική διαδικασία που όπως ήδη έγραψα ότι η κυβέρνηση μπορεί να θέλει να δοκιμάσει την τύχη της, αναφερόμενος σε μια παλιά απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης. Πολλοί δικηγόροι τηλεφώνησαν και μου είπαν ότι αυτό δεν ήταν δυνατό», σημείωσε.

 Η αναβολή θα περάσει στο ΥΣΚ

 Ο Αλτάιλι δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα προωθήσει το ζήτημα της αναβολής των εκλογών στο Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK): 

«Πρώτα, θα ληφθεί η εκλογική απόφαση. Στη συνέχεια, το YSK θα δηλώσει ότι είναι πραγματικά αδύνατο να πραγματοποιηθεί η εκλογική διαδικασία εντελώς σε 4 επαρχίες και εν μέρει σε 6 επαρχίες και θα απαιτήσει αναβολή των εκλογών. Θα  τις καθυστερήσουν για 6 μήνες, ενδεχομένως και ένα χρόνο», είπε.

Μεχμέτ Τεζκάν: Θα αναβληθούν για τον Σεπτέμβριο

Ο συντάκτης της «Halk TV»  Μεχμέτ Τεζκάν δήλωσε:

 «Η 18η Ιουνίου έχει χαθεί προς το παρόν, αλλά υπάρχει μια ακόμη πιθανότητα... Το YSK δήλωσε «13 εκατομμύρια άνθρωποι επλήγησαν από τον σεισμό. Σχεδόν 10 εκατομμύρια ψηφοφόροι εκτοπίστηκαν. Οι εκλογικοί κατάλογοι εξαφανίστηκαν, δεν υπάρχουν, πρέπει να  γίνει ανανέωση ενός σημαντικού τμήματος του εκλογικού σώματος. Αυτό θα επηρεάσει τις εκλογές… Μπορεί να αναβληθούν οι εκλογές για τον Σεπτέμβριο με το πρόσχημα ότι υπάρχει αδυναμία προετοιμασίας...» διευκρίνισε. 

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr