Η Αφρικανική Ένωση θα διοργανώσει διάσκεψη για τη συμφιλίωση στη Λιβύη


Φεβρουάριος 20, 2023. Ελλάδα.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης, Μούσα Φακί, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο την Κυριακή ότι η αφρικανική οργάνωση θα διοργανώσει διάσκεψη για την εθνική συμφιλίωση στη Λιβύη, ως τελευταία προσπάθεια αποκατάστασης της σταθερότητας στη χώρα που πλήττεται από διαφωνίες.

Σε συνέντευξη Τύπου, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της Αφρικανικής Ένωσης, η οποία διήρκεσε δύο ημέρες, δήλωσε για τη Λιβύη:

«Συναντηθήκαμε με τα διάφορα μέρη και βρισκόμαστε στη διαδικασία συνεργασίας μαζί τους για να καθορίσουμε την ημερομηνία και τον τόπο διεξαγωγής της εθνικής διάσκεψης».

Το συνέδριο θα διεξαχθεί «υπό την αιγίδα μιας επιτροπής υψηλού επιπέδου της Αφρικανικής Ένωσης», υπό την προεδρία του Προέδρου του Κονγκό Ντένις Σάσου Νγκέσο, σύμφωνα με τον Μούσα Φάκι .

Από τον περασμένο Μάρτιο, δύο κυβερνήσεις μάχονται για την εξουσία: η πρώτη έχει έδρα την Τρίπολη, με επικεφαλής τον  Αμπντούλ Χαμίντ αλ Ντμπέιμπα και αναγνωρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη και η δεύτερη έχει επικεφαλής τον Φατί Μπασάγκα και εδρεύει στη Σύρτη.

 Στη Λιβύη επρόκειτο να γίνουν προεδρικές και βουλευτυκές εκλογές τον Δεκέμβριο του 2021, αλλά αναβλήθηκαν επ' αόριστον λόγω διαφωνιών σχετικά με τη συνταγματική βάση των εκλογών και της παρουσίας αμφιλεγόμενων υποψηφίων.

Ο Φακί είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι μια προπαρασκευαστική συνάντηση για τη διάσκεψη συμφιλίωσης πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη, πριν από μερικές εβδομάδες.

Πρόσθεσε, «Ζητήθηκε από τους μισθοφόρους να φύγουν (...) οι Λίβυοι πρέπει απαραίτητα να μιλήσουν. Νομίζω ότι είναι προϋπόθεση για να προχωρήσουμε προς εκλογές σε μια ήρεμη χώρα».

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη ανακοίνωσε ότι αξιωματούχοι από τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα είχαν εγκρίνει έναν συντονιστικό μηχανισμό για την απομάκρυνση ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων από τη χώρα .

Η αποστολή χαιρέτισε «ένα σημαντικό βήμα προς την επίτευξη βιώσιμης σταθερότητας και ειρήνης στη Λιβύη» μετά από μια συνάντηση στο Κάιρο στις 8 Φεβρουαρίου, στην οποία συμμετείχαν επίσης αξιωματούχοι από το Σουδάν και τον Νίγηρα.


"Η Αφρικανική Ένωση σχεδιάζει να οργανώσει μια διάσκεψη συμφιλίωσης στη Λιβύη"

 

Ένα παρατεταμένο πολιτικό αδιέξοδο

 

Από την πλευρά τους, τα Ηνωμένα Έθνη υπολόγισαν στα τέλη του 2021 ότι υπάρχουν περισσότεροι από 20.000 ξένοι μαχητές στη Λιβύη .

 

Την Παρασκευή, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε νέα έκκληση για πλήρη απόσυρση ξένων μαχητών και μισθοφόρων και είπε ότι οι εκλογές είναι «ο μόνος αξιόπιστος δρόμος για νόμιμη και ενοποιημένη διακυβέρνηση».


Libya al Mostakbal

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr