Der Spiegel: Οι χώρες της ΕΕ διστάζουν να προμηθεύσουν την Ουκρανία με Leopard 2


Φεβρουάριος 5, 2023. Ελλάδα.

Μετά την απόφαση να στείλει άρματα μάχης Leopard 2 από το απόθεμα της Bundeswehr στην Ουκρανία, η γερμανική κυβέρνηση προσπαθεί ενεργά να πείσει άλλες χώρες να λάβουν συγκεκριμένο μέρος στην παράδοση στρατιωτικού εξοπλισμού στο Κίεβο, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ουσιαστικά δεσμεύσεις από ευρωπαίους εταίρους , αναφέρει το Der Spiegel.

 

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση στο Βερολίνο έχει «ανέλαβε ενεργή διπλωματική επίθεση» για να εφαρμόσει την προγραμματισμένη παράδοση αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία.

Ωστόσο, αυξάνονται οι αμφιβολίες τόσο στην Καγκελαρία όσο και στο γερμανικό Υπουργείο Άμυνας για τον σχεδιασμό αποστολής εξοπλισμού στο Κίεβο, όπως ανακοινώθηκε από τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς, που μπορεί να μην εκπληρωθεί λόγω έλλειψης δεσμεύσεων προμήθειας από άλλους ευρωπαίους εταίρους.

«Ο σχηματισμός ταγμάτων [τανκς] αποδεικνύεται δύσκολος», παραδέχθηκαν πηγές του γερμανικού υπουργικού συμβουλίου στο Der Spiegel.

 

Μετά την απόφαση του Σολτς να προμηθεύσει άρματα μάχης στην Ουκρανία, το γερμανικό υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ξεκίνησε αμέσως διαπραγματεύσεις με χώρες της Ε.Ε.

Ωστόσο, σε μια τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσε ο νέος υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους την περασμένη εβδομάδα, καμία χώρα της ΕΕ δεν ανέλαβε συγκεκριμένη δέσμευση να προμηθεύσει το Κίεβο με τα πιο προηγμένα μοντέλα Leopard 2 A6.

Ακόμη και η ολλανδική κυβέρνηση, η οποία είχε ήδη υποσχεθεί να στείλει εξοπλισμό, δεν ήταν διατεθειμένη να αναλάβει τέτοιες υποχρεώσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Σολτς, όπως τονίζει το δημοσίευμα, πραγματοποίησε αρκετές τηλεφωνικές συνομιλίες στις οποίες προσπάθησε να λάβει διαβεβαιώσεις από τους κυβερνητικούς ηγέτες για την προμήθεια τανκς στην Ουκρανία.

Τρεις από αυτούς από τις χώρες της βόρειας και νότιας Ευρώπης, σύμφωνα με το Der Spiegel, η καγκελάριος μπόρεσε ωστόσο να πείσει να αναλάβουν σταθερές δεσμεύσεις για αυτό το θέμα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Μπόρις Πιστόριους καλούσε καθημερινά αρκετούς συναδέλφους του για να επιβεβαιώσει επιτέλους τις παραδόσεις.

 Στη «διπλωματική επίθεση» εμπλέκεται και το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών. Λόγω της έλλειψης δέσμευσης από τους ευρωπαίους εταίρους, ορισμένοι αξιωματούχοι είναι ήδη απαισιόδοξοι για την προμήθεια αρμάτων μάχης στο Κίεβο.

 «Τα μόνα Leopards που θα είναι στην πραγματικότητα έτοιμα με εκπαιδευμένο προσωπικό στο τέλος του Μαρτίου, θα είναι τα τανκς των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων», σχολίασε ειδικός στο Der Spiegel.

Στις 25 Ιανουαρίου, η γερμανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι θα στείλει 14 άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία και θα δώσει άδεια σε άλλες χώρες για επανεξαγωγή.

Η Βρετανία, η Νορβηγία, η Πολωνία, η Σλοβακία και η Γαλλία έχουν επίσης ανακοινώσει την πρόθεσή τους να παρέχουν στο Κίεβο τανκς δυτικής κατασκευής.

Το Κίεβο αναμένει να παραλάβει έως και 140 άρματα μάχης από 12 χώρες.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr