Σε μελλοντικούς πολέμους τα drones θα έχουν τον κύριο λόγο- ισραηλινό δημοσίευμα


Φεβρουάριος 23, 2023. Ελλάδα.

Κατά κάποιο τρόπο, ο πόλεμος στην Ουκρανία ανήκει στο παρελθόν – στήλες από τανκς από μια χώρα εισβάλλουν σε ένα γειτονικό έθνος, κατακτώντας εδάφη, υψώνοντας ακόμη και σημαίες. Εικόνες που έρχονται από το παρελθόν…

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα  γνωστά UAV – που κάποτε χρησιμοποιούνταν αυστηρά για συλλογή πληροφοριών και αναγνώρισης, αποτελούν πλέον βασικά χαρακτηριστικά ενός επιθετικού οπλοστασίου. Κι αν αυτά, παλαιότερα, χρησιμοποιούνταν για επιθετικούς σκοπούς, συνήθως, αυτό ήταν ‘στρατιωτικό μυστικό’.

Με άλλα λόγια,  σε έναν πόλεμο του μέλλοντος μάλλον θα καταργηθούν όσα όπλα  χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν και θα αντικατασταθούν από τα  τηλεχειριζόμενα όπλα στις μάχες «γραφείου».

Τέτοια όπλα περιλάμβαναν τα πρόσφατα drones και UAV, που χρησιμοποιούνται με πολλούς τρόπους,  όπως βλέπουμε και στην Ουκρανία στη ρωσική εισβολή, ακόμη και από εξωτερικούς παράγοντες.

Η ακρίβεια του στόχου

«Τα drones βοηθούν για καλύτερη στρατηγική και καλύτερη χρήση του τρόπου επίλυσης του προβλήματος στο πεδίο της μάχης της ακρίβειας και της επίθεσης», δήλωσε ο Αλόν Ούνγκερ, ιδρυτής και πρόεδρος του συνεδρίου «UVID Dronetech» στο Ισραήλ.

Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες το Ισραήλ παραδέχθηκε ότι τα χρησιμοποιούσε ως επιθετικά. Η Ρωσία, ωστόσο, δεν κρύβει το γεγονός ότι τα drones είναι υψίστης σημασίας στον τρέχοντα πόλεμο της στην Ουκρανία.

«Στο άμεσο μέλλον, η ρωσική κυβέρνηση πρέπει να δημιουργήσει ένα εθνικό project για να διασφαλίσει την ευρεία χρήση των drones μαζί με υψηλό επίπεδο εντοπισμού και κατασκευής και εκπαίδευσης προσωπικού για την Μη Επανδρωμένη Αεροπορία», προέτρεψε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Δεν είναι μόνο οι Ρώσοι. Ο ουκρανικός στρατός χρησιμοποιεί εκτενώς drones για να χτυπήσει μεγάλες και ανυπεράσπιστες ρωσικές συνοδείες, ακόμη και εντός της ίδιας της Ρωσίας.

Μεγάλο μέρος της ανατροπής που παρατηρήθηκε στο πεδίο της μάχης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες του περασμένου έτους αποδόθηκε στη χρήση επιδρομών με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Γιατί τα drones είναι πιο χρήσιμα από τους συμβατικούς πύραυλους που χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες;

Η απάντηση είναι η ακρίβεια.

Μόλις εκτοξευθεί ένας πύραυλος, συνήθως δεν υπάρχει έλεγχος στην πορεία του. Αλλά ένα UAV ή drone γεμάτο με εκρηκτικά και ελεγχόμενο από το έδαφος μπορεί να χτυπήσει έναν στόχο με ακρίβεια χωρίς να βάλει τις μπότες στο έδαφος ή τους πιλότους στον αέρα, εκθέτοντάς τους σε κίνδυνο.

 

«Υπάρχει διαφορετικό αποτέλεσμα από μια τεράστια βόμβα όσον αφορά την ακρίβεια», εξήγησε ο Ούνγκερ.

«Τα drones δίνουν ακρίβεια και βοηθούν τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων να μην κάνουν μεγάλα λάθη».

 

Το Ιράν είδε πιο νωρίς την αξία των drones

 

Έτσι, τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία τα χρησιμοποιούν συνεχώς, αλλά η ζήτηση είναι πολύ μεγαλύτερη από την τοπική προσφορά.

 Το Κίεβο υπολογίζει στη Δύση, αλλά είναι μια διαφορετική ιστορία για τη Μόσχα – ένας άλλος παίκτης έχει συμμετάσχει στη μάχη με μη επανδρωμένα οχήματα, κάτι που είναι πολύ ανησυχητικό για το Ισραήλ.

«Έχουμε προειδοποιήσει από τον Ιούλιο ότι το Ιράν σχεδίαζε να πουλήσει UAV στη Ρωσία για χρήση εναντίον της Ουκρανίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Βεντάντ Πατέλ τον περασμένο Οκτώβριο.

«Επίσης, εκθέσαμε δημόσια ότι η Ρωσία έχει λάβει drones από το Ιράν », συνέχισε. «Αυτό είναι μέρος των σχεδίων της Ρωσίας να εισάγει εκατοντάδες ιρανικά UAV διαφόρων τύπων και ότι οι Ρώσοι χειριστές συνεχίζουν να εκπαιδεύονται στο Ιράν για το πώς να χρησιμοποιούν αυτά τα συστήματα».

Τόσο η Μόσχα όσο και η Τεχεράνη αρνούνται συνεχώς κατηγορίες όπως του Πατέλ, αλλά τα γεγονότα στο πεδίο λένε μια διαφορετική ιστορία.

«Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο εχθρός (Ρωσία) χρησιμοποίησε 24 ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed 136. Όλα τους καταστράφηκαν από τις αμυντικές δυνάμεις της Ουκρανίας», δήλωσε ο στρατηγός Ολεξάντγερ Στούπουν, εκπρόσωπος των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων. 

Τα περισσότερα από τα drones έχουν καταστραφεί αυτήν τη στιγμή, αλλά ο ουρανός της Ουκρανίας είναι η τέλεια παιδική χαρά για το Ιράν για να παρατηρήσει και να μάθει.

«Χρησιμοποιούμε νέες τακτικές και νέα όπλα για να αντιμετωπίσουμε τους εχθρούς μας, τόσο κοντινούς όσο και μακρινούς», δήλωσε ο Αλιρέζα Τανγκσίρι, διοικητής του Πολεμικού Ναυτικού της Ιρανικής Φρουράς της Επανάστασης.

Πρέπει να περιμένουμε από το Ιράν, ή οποιοδήποτε άλλο έθνος, να χρησιμοποιήσει επιθετικά drones σε οποιονδήποτε μελλοντικό πόλεμο;

Οι ειδικοί που παρακολουθούν αυτό το θέμα δεν έχουν καμία αμφιβολία.

 

«Ο αυτοματισμός και τα μη επανδρωμένα συστήματα θα είναι ακόμα πιο ολοκληρωμένα καθώς προχωράμε προς το μέλλον», τόνισε ο Δρ Άντριου Σέφερντ, εκτελεστικός διευθυντής και επικεφαλής επιστήμονας στο Εθνικό Κέντρο UAS στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Η τεχνολογία είναι διατομεακή και γίνεται επίσης πιο φιλική προς τον χρήστη», πρόσθεσε.

Το πεζικό και τα τεθωρακισμένα οχήματα εξακολουθούν να είναι απαραίτητα στοιχεία για τη νίκη στο πεδίο της μάχης, αλλά τώρα τα drones και τα UAV είναι επίσης βασικά χαρακτηριστικά ενός επιθετικού οπλοστασίου.

i24news

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr