Eurothink: Η Σερβία ο μεγαλύτερος φίλος των Σκοπιανών - η Βουλγαρία η μεγαλύτερη απειλή…

 


Φεβρουάριος 9, 2023. Ελλάδα.

Οι πολίτες των Σκοπίων πιστεύουν ότι η Σερβία είναι ο μεγαλύτερος φίλος της χώρας τους και η Βουλγαρία είναι η μεγαλύτερη απειλή, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα από το Κέντρο Ευρωπαϊκών Στρατηγικών «Eurothink» με έδρα τα Σκόπια.


Στην ερώτηση «Ποια χώρα ή διεθνής οργανισμός είναι ο μεγαλύτερος φίλος των Σκοπίων» (σημείωση: στην έρευνα αναφέρεται το γειτονικό κράτος ως «Μακεδονία», όπως η πλειονότητα των (μη κρατικών) μέσων ενημέρωσης), το 37% απάντησε ότι ήταν η Σερβία, το 11,4% οι ΗΠΑ, το 8,5% η Τουρκία, το 8,1% η ΕΕ και το 4% η Γερμανία, ενώ η Ελλάδα, μάλλον, δεν θεωρείται φιλική με ποσοστό μόλις 0,3%.

Γενικά πιστεύεις ότι υπάρχει κράτος ή διεθνής οργάνωση που αποτελεί απειλή για τη «Μακεδονία»;


Στην ερώτηση ποια χώρα ή διεθνής οργανισμός είναι η μεγαλύτερη απειλή για τα Σκόπια, το 27,6 τοις εκατό των ερωτηθέντων απάντησε ότι ήταν η Βουλγαρία. Ακολουθούν η Ρωσία με 4%, η Αλβανία με 1,3%, το Κοσσυφοπέδιο με 1,2% και η Σερβία και οι ΗΠΑ με 1,1%, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην 9η θέση με ποσοστό 0,9% και η Τουρκία στην προτελευταία θέση πριν από το ΝΑΤΟ σε ποσοστό 0,2%.


Αν ναι, ποια είναι αυτή η χώρα ή διεθνής οργανισμός που είναι απειλή για τη «Μακεδονία»;

Ο εκτελεστικός διευθυντής του «Eurothink» Ντίμιταρ Νικολόφσκι εξήγησε σε συνομιλία με δημοσιογράφους ότι τα τελευταία δύο με τρία χρόνια η Βουλγαρία θεωρείται ο μεγαλύτερος εχθρός της Βόρειας Μακεδονίας και ότι αυτή η τάση συνεχίζει να αυξάνεται.

«Εάν το 2021 η Βουλγαρία ήταν νούμερο ένα με 23 τοις εκατό των πολιτών που τη θεωρούσαν τον μεγαλύτερο εχθρό, το 2022 αυτό το ποσοστό είναι 27,6 τοις εκατό. Σε αντίθεση με αυτούς, η Σερβία θεωρείται παραδοσιακά ο μεγαλύτερος φίλος της χώρας με 37 τοις εκατό», είπε ο Νικολόφσκι.


Ποια χώρα ή διεθνής οργανισμός είναι ο μεγαλύτερος φίλος της «Μακεδονίας»;


Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου: «Βελτίωση της διαφάνειας και της λογοδοσίας της αστυνομίας στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» που υλοποιείται από το «Eurothink» - Κέντρο Ευρωπαϊκών Στρατηγικών και χρηματοδοτείται οικονομικά από το National Endowment for Democracy από τις ΗΠΑ.


«Σε λάθος κατεύθυνση...»


Σύμφωνα με αυτή την έρευνα, συνολικά το 61 τοις εκατό των ερωτηθέντων πιστεύει ότι δεν υπάρχει δημοκρατία στη Βόρεια Μακεδονία, το 72 τοις εκατό πιστεύει ότι το κράτος πηγαίνει σε λάθος κατεύθυνση και το 71 τοις εκατό πιστεύει ότι οι θεσμοί κάνουν κακή δουλειά στην καταπολέμηση της διαφθοράς.

Στο δημοψήφισμα, το 58 τοις εκατό των πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας θα ψήφιζαν υπέρ της ένταξης στην ΕΕ και το 22 τοις εκατό κατά, ενώ μόνο το 12 τοις εκατό των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η Βόρεια Μακεδονία μπορεί να περιμένει να ενταχθεί στην Ένωση τα επόμενα πέντε χρόνια.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr