Έκθεση τουρκικών μυστικών υπηρεσιών για το 2022: Υβριδικές οι απειλές κατά της χώρας

 


Μάρτιος 7, 2023. Ελλάδα.

Άγκυρα

Δημοσιεύτηκε η Έκθεση Δραστηριότητας 2022 της Προεδρίας του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών (MİT).

Στην επιστολή παρουσίασης της έκθεσης, ο πρόεδρος των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, Χακάν Φιντάν, τόνισε ότι ο οργανισμός συνεχίζει να εκτελεί τα καθήκοντά του και τις δραστηριότητές του αποφασιστικά για την εξάλειψη των τρεχουσών και πιθανών απειλών κατά της Δημοκρατίας της Τουρκίας, εσωτερικά και εξωτερικά. 

Επισήμανε ότι κατά το 2022, ολόκληρος ο κόσμος δοκιμάστηκε από περιφερειακούς και παγκόσμιους αγώνες εξουσίας, απειλές από μη κρατικούς παράγοντες και διάφορα διακρατικά προβλήματα.


Υπήρξε υβριδική και ασύμμετρη διάσταση στις απειλές...


«Σε αυτή τη διαδικασία, όπου το σημερινό διεθνές σύστημα βρίσκεται σε ριζικό και δυναμικό μετασχηματισμό, τα διακρατικά προβλήματα απαιτούν συνεργασία στην παγκόσμια αρένα, ενώ οι κοινωνικοοικονομικές δυσκολίες που προκαλούνται από αυτά τα προβλήματα και ο ανταγωνισμός μεταξύ χωρών και συμμαχιών φέρνουν μαζί μια αναπόφευκτη μάχη εξουσίας... 

Αυτή η κατάσταση, που καθιστά το πεδίο της εθνικής ασφάλειας πιο ευέλικτο και σύνθετο, προσθέτει μια υβριδική και ασύμμετρη διάσταση στις απειλές κατά της χώρας μας», τόνισε ο επικεφαλής της MİT.

Ο Φιντάν δήλωσε ότι ο οργανισμός μυστικών υπηρεσιών συνεχίζει να χρησιμοποιεί τις διαφορετικές δυνατότητές του απέναντι σε διαφοροποιημένες και σύνθετες απειλές σε συντονισμό με την παγκόσμια τάση κατά το 2022.

 

 Η MİT ανταγωνίζεται τις μεγάλες υπηρεσίες πληροφοριών...

 

«Σε αυτό το πλαίσιο, η τρέχουσα και στρατηγική δραστηριότητα συλλογής πληροφοριών, που είναι ένα από τα κύρια καθήκοντα του οργανισμού, έχει εκπληρωθεί δεόντως.

 Η προληπτική νοημοσύνη που παρήχθη αναλύθηκε από την άποψη των τεχνολογικών δυνατοτήτων και της ευφυΐας, και δόθηκε σημασία για να διασφαλιστεί ότι το ανώτερο επίπεδο του κράτους μας φθάνει έγκαιρα στις σωστές πληροφορίες. 

Στο νέο διεθνές σύστημα όπου οι αβεβαιότητες γίνονται αποδεκτές ως φυσιολογικές, η ακριβής και έγκαιρη ποιοτική νοημοσύνη έχει γίνει πολύ πιο σημαντική. 

Στο πλαίσιο αυτής της ευαισθητοποίησης, ο οργανισμός, ο οποίος χειρίζεται τον τροχό πληροφοριών με τη μορφή συλλογής πληροφοριών, ανάλυσης και υποβολής στις αρμόδιες αρχές, έχει φτάσει σε μια ικανότητα να ανταγωνίζεται τις μεγάλες υπηρεσίες πληροφοριών.

 

Απήχθησαν και μεταφέρθηκαν πολλοί τρομοκράτες από το εξωτερικό...

 

Τονίζοντας ότι η MİT έχει πραγματοποιήσει πολλές επιτυχημένες επιχειρήσεις το 2022 αλλάζοντας και ανανεώνοντας συνεχώς τις μεθόδους και τη δομή της ενόψει της εξέλιξης των απειλών, ο Φιντάν είπε:


Στον αγώνα κατά του PKK/KCK, η MİT έχει επικεντρωθεί στην εξουδετέρωση της κύριας ραχοκοκαλιάς που διαχειρίζεται τον οργανισμό χρησιμοποιώντας κλάδους πληροφοριών όπως η ανθρώπινη νοημοσύνη, η νοημοσύνη σημάτων, η ηλεκτρονική νοημοσύνη, η ευφυΐα εικόνας και δορυφόρου και οι δυνατότητες UAV-SİHA στο σύνολό τους.

 Προς αυτή την κατεύθυνση, ως αποτέλεσμα των διασυνοριακών επιχειρήσεων που πραγματοποιήθηκαν το 2022, εξουδετερώθηκαν πολλά στελέχη ηγεσίας του PKK/KCK και καταστράφηκαν κρίσιμες εγκαταστάσεις υποδομής που ανήκαν στην οργάνωση.

 Επιπλέον, στο πλαίσιο των επιχειρησιακών δυνατοτήτων που αποκτήθηκαν, πολλά οργανωτικά στοιχεία, μεταξύ των οποίων και οι δράστες τρομοκρατικών ενεργειών στη χώρα μας, συνελήφθησαν στο εξωτερικό και μεταφέρθηκαν στη χώρα μας».

 

Καταπολέμηση του FETÖ  και των ριζοσπαστικών οργανώσεων

 

«Στον αγώνα κατά του FETÖ  συνεχίστηκαν αδιάκοπα οι μελέτες για την αποκρυπτογράφηση των μυστικών μεθόδων επικοινωνίας της οργάνωσης, τις ιδιωτικές της δομές, τις δραστηριότητές της στο εξωτερικό και τις προσπάθειες μαύρης προπαγάνδας να φθείρουν τη χώρα μας , περισσότερα από 100 μέλη της οργάνωσης από διάφορες χώρες στάλθηκαν στην Τουρκία.

Επίσης, με την κατανόηση της καταπολέμησης ριζοσπαστικών οργανώσεων σε παγκόσμιο επίπεδο, πραγματοποιήθηκαν σημειακές επιχειρήσεις σε όλους τους τομείς όπου οι οργανώσεις αυτές αποτελούν απειλή για τα συμφέροντα της χώρας μας.

Οι προσπάθειες των οργανώσεων εντοπίστηκαν και αποτράπηκαν, οι δομές τους αποκρυπτογραφήθηκαν και οι δραστηριότητές τους διακόπηκαν».


Τα δίκτυα πρακτόρων έχουν καταρρεύσει

 

Ο Χακάν Φιντάν επεσήμανε ότι τα στελέχη των ηγετών εξουδετερώθηκαν εστιάζοντας στις προσπάθειες αποτροπής της απειλής από τις ακραίες αριστερές τρομοκρατικές οργανώσεις, ειδικά στη Συρία, και έκανε την ακόλουθη εκτίμηση:

«Οι εξελίξεις στις τεχνολογίες επικοινωνίας και οι ευκαιρίες που προσφέρουν τα κοινωνικά δίκτυα αποκαλύπτουν επίσης νέα παράθυρα ευκαιριών για κατασκοπευτικές δραστηριότητες που στοχεύουν την εθνική μας ασφάλεια και συμφέροντα. Έχοντας επίγνωση αυτής της κατάστασης, η MİT, η οποία βελτιώνει συνεχώς τις τεχνολογικές της δυνατότητες και ικανότητες πληροφοριών, έχει αποκρυπτογραφήσει πολλές προσπάθειες που στοχεύουν τη χώρα μας πέρα ​​από τις παραδοσιακές κατασκοπευτικές δραστηριότητες. Με το έργο της στον τομέα της καταπολέμησης πληροφοριών, αποκάλυψε το έργο πολλών χωρών προς άλλες χώρες μέσω της Τουρκίας και κατέρρευσαν τα δίκτυα πρακτόρων τους.

 

Ενεργό καθήκον σε ζώνες συγκρούσεων


Υπογραμμίζοντας ότι στις ξένες πληροφορίες, πολλές κινήσεις που αλλάζουν το παιχνίδι έγιναν σύμφωνα με τα συμφέροντα του κράτους, ο Φιντάν έκανε γνωστές τις ακόλουθες πληροφορίες:

«Μέσω της διπλωματίας των πληροφοριών, έχει διασφαλιστεί ότι δεν θα μείνουν γκρίζες ζώνες στις διαπραγματεύσεις που διεξάγει το κράτος μας και ότι ευαίσθητα ζητήματα που σχετίζονται με την εξωτερική πολιτική της χώρας μας θα ωριμάσουν ώστε να αποτελέσουν τη βάση για επίσημες διακρατικές συνομιλίες.

 Έχουν αναληφθεί ενεργά καθήκοντα σε ζώνες συγκρούσεων σύμφωνα με τα συμφέροντα της χώρας μας.

 Στην πραγματικότητα, η MİT έχει εκπληρώσει δεόντως τα καθήκοντά της το 2022 στις περιοχές της Συρίας, της Ουκρανίας και της Λιβύης, καθώς και στην καθοδήγηση των διαπραγματεύσεων, στην αποκατάσταση της ισορροπίας μεταξύ των μερών και στο συντονισμό των διαδικασιών διαχείρισης κρίσεων, καθώς και στις επιχειρησιακές μελέτες».

 

Η MİT καλύπτει τις δικές της τεχνολογικές ανάγκες

 

Τονίζοντας ότι η MİT, η οποία υιοθετεί την κατανόηση να γίνει η τεχνολογία η πολλαπλασιαστική δύναμη της νοημοσύνης, έχει κάνει την τεχνολογία ένα από τα κύρια πεδία δραστηριότητάς της, που θεωρείται ως στοιχείο υποστήριξης στην προσέγγιση της κλασικής νοημοσύνης.

 «Ανάλυση μεγάλων δεδομένων, τεχνητές εφαρμογές νοημοσύνης, ευφυΐα  της εικόνας, ευφυΐα του σήματος, δορυφορική ευφυΐα, κυβερνο νοημοσύνη, είναι τα νέα πεδία που αποκτήθηκαν στους τομείς μας.

 Επιπλέον, χάρη στις μελέτες ανάπτυξης νέας τεχνολογίας και τις επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν σε αυτούς τους τομείς, η MİT έχει φτάσει σε ένα επίπεδο που μπορεί να καλύψει τις τεχνολογικές της ανάγκες με τα δικά της μοναδικά μέσα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σημειώνοντας ότι η MİT καταπολεμά τις απειλές ως ενιαίος φορέας με άλλους θεσμούς της χώρας και διατηρεί την ισορροπία συνεργασίας και ανταγωνισμού με τους συνομιλητές της στο εξωτερικό, ο Φιντάν κατέληξε με την εκτίμηση:

Έχει αποδείξει την αποφασιστικότητα του κράτους μας στον αγώνα κατά της διεθνούς τρομοκρατίας προσφέροντας την υποστήριξή της».

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr