Τα Σκόπια θα δεχθούν τουλάχιστον 20 χιλιάδες μετανάστες από Μπαγκλαντές, Νεπάλ, Πακιστάν…

 


Μάρτιος 23, 2023. Ελλάδα.

Τουλάχιστον 3 πρακτορεία των Σκοπίων βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για εισαγωγή εργατικού δυναμικού από το εξωτερικό.

Ο Ανγκέλ Ντιμιτρόφ από τον Οργανισμό Εργοδοτών, σε συνέντευξή του στο MIA, λέει ότι αυτή είναι ήδη καθιερωμένη πρακτική στην Κροατία και τη Βουλγαρία, όπου οι εταιρείες κατασκευάζουν επίσης χώρους ενδιαίτησης για μελλοντικούς εργαζόμενους, που προέρχονται κυρίως από χώρες της Μέσης και Άπω Ανατολής.

«Υπάρχουν χώρες με κατώτατο μισθό 114-115 ευρώ, και ο μισθός μας είναι τριπλάσιος. Έχουν επίσης πολύ χειρότερες συνθήκες διαβίωσης και εργασίας», είπε ο Ανγκέλ Ντιμιτρόφ.

Συγκεκριμένα, ο Ντιμιτρόφ έλαβε προσφορά για εργάτες από το Νεπάλ, αλλά βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις και με το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν και την Ινδονησία. Οι μετανάστες που υπολογίζονται να γίνουν δεκτοί στα Σκόπια,  ως πρώτη παρτίδα εργαζομένων, υπολογίζονται στους 20 χιλιάδες.

« Αν δεν το κάνουμε αυτό, με τους νέους να φεύγουν, θα μείνουμε χωρίς εργαζόμενους, η οικονομία θα καταρρεύσει σιγά σιγά και ο προϋπολογισμός θα ξεμείνει από χρήματα. Να προετοιμαστεί λοιπόν το κράτος έστω και τώρα, αν δεν γίνει αυτό θα μειωθούν οι βουλευτές στη Βουλή και οι υπουργοί στην κυβέρνηση και οι υπάλληλοι στη δημόσια διοίκηση γιατί δεν θα υπάρχουν λεφτά για όλους», πρόσθεσε ο Ντιμιτρόφ.

Ο Ντιμιτρόφ πιστεύει ότι απαιτείται απελευθέρωση της αγοράς εργασίας και ότι τα δικαιώματα από το Νόμο για τις Εργασιακές Σχέσεις ισχύουν εξίσου για τους εγχώριους και τους αλλοδαπούς εργαζόμενους.

«Νομίζω ότι η Βόρεια Μακεδονία δεν είναι μια χώρα, όπως ορισμένες αραβικές χώρες, όπου οι ξένοι εργάζονται για 20 ώρες και δεν θα έχουν κανένα δικαίωμα και αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας», είπε ο Ντιμιτρόφ.

Για να σταματήσει η μετανάστευση πρέπει να μεταρρυθμιστεί η δομή της εκπαίδευσης και της οικονομίας, η κοινωνία να αποπολιτικοποιηθεί και οι νόμοι να μην εφαρμόζονται επιλεκτικά, σημειώνει η εφημερίδα Βέτσερ.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr