«Χάθηκαν» 2,5 τόνοι ουρανίου στη Λιβύη (ανανέωση)


Μάρτιος 16, 2023. Ελλάδα.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) ανέφερε ότι 10 βαρέλια που περιέχουν 2,5 τόνους φυσικού ουρανίου δεν μπόρεσαν να βρεθούν στην τοποθεσία που είχαν αναφερθεί προηγουμένως από τις αρχές της Λιβύης.

Σε ενημέρωση προς τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΔΟΑΕ, έγινε υπενθύμιση ότι πραγματοποιήθηκαν δραστηριότητες επαλήθευσης και παρατήρησης σχετικά με τα πυρηνικά υλικά στη Λιβύη στο πλαίσιο της Συμφωνίας Ελέγχου Διασφάλισης και του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στις 14 Μαρτίου, οι επιθεωρητές του ΔΟΑΕ διαπίστωσαν ότι 10 βαρέλια που περιείχαν 2,5 τόνους φυσικού ουρανίου, για τα οποία οι αρχές είχαν αναφέρει προηγουμένως ότι ήταν αποθηκευμένα σε συγκεκριμένη τοποθεσία, δεν βρέθηκαν στην καθορισμένη θέση βάσει του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου.

Ο ΔΟΑΕ ανέλαβε δράση για την εξαγωγή του ουρανίου από την καθορισμένη τοποθεσία και για να διευκρινίσει την τρέχουσα κατάστασή του.

Επισημαίνοντας ότι η εν λόγω κατάσταση θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και θα πρέπει να ξεκινήσει έρευνα, η ανακοίνωση αναφέρει:

«Η απώλεια πληροφοριών σχετικά με την τρέχουσα θέση πυρηνικού υλικού μπορεί να δημιουργήσει ραδιολογικό κίνδυνο καθώς και ανησυχίες για την πυρηνική ασφάλεια». 

Ο ΔΟΑΕ είναι έτοιμος να προσφέρει την απαραίτητη βοήθεια σχετικά με την εφαρμογή των διεθνών προτύπων πυρηνικής ασφάλειας και τις οδηγίες πυρηνικής ασφάλειας, μάλιστα, ο διευθυντής του ΔΟΑΕ  Ραφέλ Μαριάνο Γκρόσι θα συνεχίσει να ενημερώνει το Διοικητικό Συμβούλιο για το θέμα αυτό, σύμφωνα με την trthaber.

--

Νεότερο

Σύμφωνα με δημοσίευμα της The Libya Update  ο Εθνικός Λιβυκός Στρατός εντόπισε τα βαρέλια που ο ΔΟΑΕ θεώρησε ότι έχουν χαθεί.



--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr