Πριγκόζιν προς Σόιγκου: Το 70% του Μπαχμούτ είναι ρωσικό, αλλά το Κίεβο ετοιμάζει μεγάλη επίθεση


Μάρτιος 20, 2023. Ελλάδα.

 Οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν περίπου το 70% της πόλης Μπαχμούτ, αλλά ο ουκρανικός στρατός σχεδιάζει μια μεγάλης κλίμακας επίθεση, δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής μισθοφορικής εταιρείας Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν, σε επιστολή του προς τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, αναφέρει το Reuters επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο TASS και το Reuters.

Στην επιστολή που κυκλοφόρησε από το γραφείο Τύπου του Πριγκόζιν, αναφέρει ότι η επίθεση, με στόχο την αποκοπή των δυνάμεων της ‘Βάγκνερ’ από το κύριο σώμα των ρωσικών στρατευμάτων στην ανατολική Ουκρανία, είχε προγραμματιστεί για τα τέλη Μαρτίου ή τις αρχές Απριλίου.

Ο Πριγκόζιν προέτρεψε τον Σόιγκου να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψει τυχούσες «αρνητικές συνέπειες» για τις στρατιωτικές προσπάθειες της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι Βρυξέλλες και η Ουάσιγκτον χορηγούν περισσότερα κεφάλαια στο Κίεβο ως στρατιωτική βοήθεια, ανέφεραν παγκόσμιες υπηρεσίες

france24.com

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χορηγήσει 2 δισεκατομμύρια ευρώ για να προμηθεύσει το Κίεβο με 1 εκατομμύριο πυρομαχικά πυροβολικού, τα οποία η Ουκρανία χρειάζεται απεγνωσμένα για να αντιμετωπίσει την προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων και για να πραγματοποιήσει κοινές αγορές για την αναπλήρωση των αποθεμάτων της, ανέφερε το France Press.

«Δώσαμε το αρχικό σήμα για συγκεκριμένα μέτρα», ανακοίνωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους. «Ξεκινάμε έναν νέο δρόμο κοινών αγορών», τόνισε κατά τη διάρκεια συνάντησης με τους συναδέλφους του από την ΕΕ και τους υπουργούς Εξωτερικών των 27 χωρών-μελών.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση μέσω τηλεδιάσκεψης, χαιρέτισε αυτή τη συμφωνία. 

«Περισσότερα πυρομαχικά πυροβολικού στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατόν. Αυτός ήταν ο κύριος στόχος», έγραψε στο Twitter. Αυτή η προσπάθεια της ΕΕ θα «ενδυναμώσει τις δυνατότητες της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης», σχολίασε.

Η συμφωνία, η οποία πρόκειται να υποβληθεί προς έγκριση στους ηγέτες των 27 κρατών μελών της ΕΕ σε σύνοδο κορυφής αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων την Πέμπτη και την Παρασκευή, ήρθε ως απάντηση σε μια επείγουσα έκκληση που έκανε στις 9 Μαρτίου ο Ουκρανός πρόεδρος  Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς τα στρατεύματά του περιορίζουν τη δύναμη πυρός τους λόγω έλλειψης πυρομαχικών.

Το Κίεβο χαιρέτισε σήμερα τη χορήγηση 2 δισ. ευρώ από την ΕΕ για την αγορά και προμήθεια πυρομαχικών πυροβολικού στις ουκρανικές δυνάμεις, ως «ισχυρό μέτρο για την ευρωπαϊκή ασφάλεια».

«Είμαστε ευγνώμονες στην ΕΕ... Αυτό είναι ένα πολύ ισχυρό μέτρο για την προστασία της ευρωπαϊκής ασφάλειας», ανέφερε στο Twitter ο πρόεδρος της Ουκρανίας Άντριι Γιέρμακ, επικεφαλής του προσωπικού.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χορηγούν άλλο ένα πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία ύψους 350 εκατομμυρίων δολαρίων, ανακοίνωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

«Σήμερα, σύμφωνα με την εξουσία που μου δόθηκε από τον Πρόεδρο (Τζο Μπάιντεν), εξουσιοδοτώ την κυκλοφορία του 34ου πακέτου αμερικανικών όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία, αξίας 350 εκατομμυρίων δολαρίων», δήλωσε ο Μπλίνκεν.

«Το πακέτο στρατιωτικής βοήθειας περιλαμβάνει περισσότερα πυρομαχικά για τα συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης Himars που παρέχονται από τις ΗΠΑ και οβίδες που χρησιμοποιεί η Ουκρανία για άμυνα, καθώς και πυρομαχικά για οχήματα μάχης πεζικού Bradley, πυραύλους HARM, αντιαρματικά όπλα, ποταμόπλοια και περισσότερο εξοπλισμό», ανέφερε σε δήλωσή του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr