Σκόπια: Το 80% των πολιτών απορρίπτει την ένταξη των Βουλγάρων στο Σύνταγμα


Μάρτιος 2, 2023. Ελλάδα.

Σόφια.

Το 80% των πολιτών στη Βόρεια Μακεδονία απορρίπτει την ένταξη των Βουλγάρων στο σύνταγμα, σύμφωνα με μελέτη του Μακεδονικού Ινστιτούτου «Societas Civilis» μαζί με το Ίδρυμα Konrad Adenauer.

Σημειώνεται ότι η Βόρεια Μακεδονία είναι υποχρεωμένη να αποδεχθεί τη βουλγαρική κοινότητα στο σύνταγμά της πριν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, γράφει η βουλγαρική Bgnes.

Στην ερώτηση:

 «Πρέπει η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας να δέχεται άλλες κοινότητες, συμπεριλαμβανομένης της βουλγαρικής, στο σύνταγμά της στο δρόμο προς την ΕΕ;»

 Το 65% των πολιτών της χώρας απαντά με «Όχι». 

Εξετάζοντας αυτά τα δεδομένα από την σκοπιά της εθνότητας, οι Σλαβομακεδόνες Μακεδόνες με 80%  με «Όχι», ενώ οι Αλβανοί είναι πιο θετικοί ως προς την προοπτική με 53% «Ναι».

Τα δεδομένα από την άποψη της πολιτικής ένταξης κατατάσσουν μόνο τους ψηφοφόρους του αλβανικού DUI, εταίρου συνασπισμού των κυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατών του Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι (SDSM), με θετική απάντηση στην ερώτηση. 

Το 75% των ψηφοφόρων του DUI απάντησε «Ναι» στο ερώτημα της εισαγωγής νέων μειονοτήτων στο σύνταγμα. 

Το VMRO-DPNE και η Αριστερά κυριαρχούν στην κατηγορία «Όχι» με 89% και 92%, ακολουθούμενο από το SDSM με 59% και το άλλο αλβανικό κόμμα ‘Συμμαχία για τους Αλβανούς’ με 54%.

 Στο ερώτημα:

 «Πρέπει να υπάρξει μια ιστορική μεταρρύθμιση στον δρόμο προς την ΕΕ;»

Τα αποτελέσματα είναι παρόμοια. Το 69% των κατοίκων απάντησε «Όχι». Το σλαβικό στοιχείο κυριαρχεί στην απάντηση «Όχι» με 81%, ενώ οι Αλβανοί μοιράζονται ισομερώς με 43% και για τις δύο απαντήσεις. 

Η διάσπαση του κόμματος παραμένει επίσης αμετάβλητη, με μόνο το DUI να έχει την πλειοψηφία του Ναι με 61%.

Στις ερωτήσεις που τέθηκαν σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, μπορεί να παρατηρηθεί μια αρκετά ίση κατανομή των απαντήσεων. 

Όταν ρωτήθηκε, «Ήταν αδύνατο να αγνοήσει η Ρωσία τις προκλήσεις του ΝΑΤΟ;»,

Το 36% απάντησε «Απολύτως» και το 29% διαφώνησε κάθετα με τη δήλωση. Οι Αλβανοί διαφωνούν ως επί το πλείστον με τη δήλωση με ποσοστό 44% και οι Σλαβομακεδόνες συμφωνούν απόλυτα με το 43%.

Επίσης, στην ερώτηση «Νίκη για την Ουκρανία, σημαίνει νίκη για την Ευρώπη;» το 34% απάντησε «Όχι» στο 28% «Ναι».

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr