Ρωσίδα κατάσκοπος ζητά πολιτικό άσυλο στην Αλβανία!


Φωτό:TiranaPost

Μάρτιος 12, 2023. Ελλάδα.

Τίρανα.

Μετά από επτά μήνες κράτησης για κατασκοπεία στην Αλβανία, η Σβετλάνα Τιμοφέεβα ζητά βοήθεια από την Αλβανία για πολιτικό άσυλο, με το σκεπτικό ότι εάν εκδοθεί στη Ρωσία, η ζωή της θα κινδυνεύσει, γράφουν τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης.

Μέσα από μια μακροσκελή επιστολή που υπογράφει ο δικηγόρος Ισούφ Σέχου, η 34χρονη γυναίκα, η οποία θεωρείται κατάσκοπος από την εισαγγελία του Ελμπασάν, εξηγεί ότι το 2018 μίλησε ανοιχτά κατά του Πούτιν και για τον λόγο αυτό η ρωσική δικαιοσύνη την αναζητά με την κατηγορία της παράνομης απόκτησης πληροφοριών.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία έχει υποβάλει αίτημα έκδοσης για αδίκημα πολιτικής φύσης, επομένως αναζητούμαι για πολιτικούς σκοπούς», γράφει χαρακτηριστικά η Τιμοφέεβα, στην αίτηση ασύλου που υποβλήθηκε στη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, καθώς και στη συνοριακή αστυνομία στα Τίρανα.

Υπενθυμίζοντας την ευρωπαϊκή σύμβαση, ως άλλο επιχείρημα δίωξης, η Τιμοφέεβα προσθέτει τις πεποιθήσεις του πρώην συζύγου της, τον οποίο θεωρεί υποστηρικτή του Πούτιν. 

Οι πολιτικές πεποιθήσεις, υπογραμμίζει η 34χρονη που συνελήφθη στην Αλβανία, μαζί με τον Μιχαήλ Ζόριν και τον Φεντίρ Απλάτοφ, ήταν η κύρια αιτία του διαζυγίου.

Εξισώνοντας την αποστολή των μέσων ενημέρωσης με αυτή του blogging, ύποπτος ως κατάσκοπος στην Αλβανία, θυμάται την καταδίκη στις 6 Ιουλίου 2020 της δημοσιογράφου Σβετλάνα Προκόπιεβα, η οποία, μετά από εκπομπή όπου επέκρινε το κατασταλτικό κλίμα στη Ρωσία στο ραδιόφωνο, καταδικάστηκε από στρατοδικείο. 

Η Τιμοφέεβα προβλέπει ότι και αυτή θα υποστεί απάνθρωπη και βασανιστική μεταχείριση εάν εκδοθεί.

Οι Τιμοφέεβα, Zorin και Απλάτοφ αντιμετωπίζουν τα αλβανικά δικαστήρια ως ύποπτοι για κατασκοπεία. 

Συνελήφθησαν στο στρατιωτικό εργοστάσιο Τσεκίν στο Γκράμς ενώ έβγαζαν φωτογραφίες. 

Στα προσωπικά τους αντικείμενα βρέθηκαν πολλά άλλα υλικά ορισμένων σημαντικών σημείων που είναι γνωστές ως κρίσιμες υποδομές.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr