Σκόπια και Τίρανα συζήτησαν την αφομοίωση του σλαβικού στοιχείου στην Αλβανία από τη Βουλγαρία


Μάρτιος 27, 2023. Ελλάδα.

Σκόπια.

 Σχεδόν ο μισός χρόνος της συζήτησης στη σημερινή συνάντηση στα Σκόπια μεταξύ του Υπουργού Εξωτερικών Μπουγιάρ Οσμάνι και της Αλβανίδας υπουργού Ευρώπης και Εξωτερικών Όλτα Τζάσκα αφιερώθηκε στις προσπάθειες της αθόρυβης αφομοίωσης του σλαβικού στοιχείου στην Αλβανία από τη Βουλγαρία.

Αυτό δήλωσε ο Οσμάνι σε συνέντευξη Τύπου σήμερα, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις καταγγελίες των Σλάβων στην Αλβανία για βουλγαρική αφομοίωση και τις πιέσεις από τη Βουλγαρία. 

Τόνισε ότι ζητήθηκε αντίδραση από τα Τίρανα και, σύμφωνα με πληροφορίες της υπουργού Τζάσκα, πρόκειται για σποραδικά κρούσματα.

«Ζητήσαμε τη γνώμη και τη θέση της Δημοκρατίας της Αλβανίας, αλλά οι πληροφορίες της υπουργού είναι ότι μέχρι στιγμής τέτοιες περιπτώσεις είναι μόνο σποραδικές και έχει γίνει προσπάθεια να εκμεταλλευτεί το κενό μεταξύ ψήφισης νόμου και καταστατικού, το οποίο θα προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν. Υπάρχει μια ομάδα εργασίας στο Υπουργείο που παρακολουθεί τις ροές αυτές σε καθημερινή βάση, προτείνει συγκεκριμένα βήματα και σύντομα η κυβέρνηση θα συζητήσει και αυτό το θέμα», ενημέρωσε ο Οσμάνι.

Ανέφερε ότι παρουσίασαν τις παρατηρήσεις και τις πληροφορίες και ζήτησαν στήριξη για τους ομογενείς στη Δημοκρατία της Αλβανίας. 

«Τους επισκέφτηκα πέρυσι και κάναμε ένα σχέδιο της κυβέρνησης να  τους στηρίξουμε στην Αλβανία. 

Αυτό που διαφέρει στην Αλβανία, από τις ίδιες παρόμοιες απόπειρες στη Βόρεια Μακεδονία και σε άλλες χώρες, είναι ότι επιμένει να επιβεβαιωθεί αυτή η δήλωση του αυτοπροσδιορισμού και στις τοπικές δημοτικές αρχές, κάτι που είναι μια νέα στιγμή εμπλοκής του κράτους σε τέτοιες δηλώσεις», είπε ο Οσμάνι.

Όταν ρωτήθηκε τι κάνει η αλβανική κυβέρνηση για αυτό, η Αλβανίδα υπουργός Τζάσκα τόνισε ότι πρόκειται για σποραδικές περιπτώσεις.

«Έχω πληροφορίες για κάποιες σποραδικές περιπτώσεις που εξετάζουμε, είμαστε σε στενό συντονισμό με τους θεσμούς της Βόρειας Μακεδονίας για να δούμε τι είναι, ποιος έχει αυτοπροσδιοριστεί ή πόσο μεγάλη είναι αυτή η διαδικασία, αλλά σύμφωνα με τις μέχρι τώρα γνώσεις, δεν είναι μεγάλη. Θα μοιραστούμε γρήγορα οποιαδήποτε πληροφορία που θα έχουμε σε πραγματικό χρόνο με τους συναδέλφους μας από τη Βόρεια Μακεδονία», είπε ο Τζάσκα.

Πρόσθεσε ότι η Αλβανία δεν έκανε ποτέ τα στραβά μάτια στην επίσημη Σόφια, η οποία προσπαθεί να πείσει το σλαβικό στοιχείο ότι έχει καταγωγή βουλγαρική.

«Αντίθετα, ήμασταν αρκετά έκδηλοι, η Αλβανία ήταν έχει τονίσει ότι ένα μέλος της ΕΕ δεν μπορεί να εμποδίσει τη διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας μέσω ιστορικών λόγων ή πολιτικών υπολογισμών.

 Σημαίνει ότι αυτή είναι μια διαδικασία αξιοκρατίας, εκπληρώνουμε όλες τις υποχρεώσεις μας, κάνουμε τα μαθήματά μας. Η στιγμή που βρισκόμαστε σήμερα είναι κάτι που έχει γεωστρατηγική σημασία, ειδικά λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, που έκανε την Ευρώπη να συνειδητοποιήσει ότι χρειάζεται μια πολύ πιο ενεργή προσέγγιση στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Και σε σχέση με αυτό που συμβαίνει σήμερα με τον διάλογο Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας, που έχει τη δυνατότητα να ομαλοποιήσει αυτή την κατάσταση, αλλά και με τα άλλα στοιχεία που αναφέραμε, με το καθεστώς της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης ως υποψήφιας για ένταξη».

Ο Αλβανίδα υπουργός τόνισε ότι η σημερινή εκδήλωση έχει μεγάλη γεωστρατηγική σημασία.

«Εάν εμείς που συμμετέχουμε σε αυτή τη διαδικασία είμαστε υπεύθυνοι και γνωρίζουμε τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις που πρέπει να εκπληρώσουμε, τότε και τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να είναι υπεύθυνα και ενήμερα. Η αποτροπή αυτής της διαδικασίας δεν βλάπτει μόνο τις χώρες μας, αλλά και την ευημερία, τη σταθερότητα και την ασφάλεια της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης», επεσήμανε η Τζάσκα, σύμφωνα με το κανάλι των Σκοπίων Sitel.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr