Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν κάλεσε τη Γαλλία να απολογηθεί για πράξεις γενοκτονίας στις αποικίες της


Μάρτιος 4, 2023. Ελλάδα.

 Μπακού.

«Το Κίνημα των Αδεσμεύτων υποστήριζε πάντα σθεναρά την αδιαμφισβήτητη κυριαρχία της Ένωσης των Κομορών στο νησί Μαγιότ, το οποίο εξακολουθεί να βρίσκεται υπό γαλλική αποικιακή κυριαρχία»

Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ στις 2 Μαρτίου σε ομιλία του στη Σύνοδο Κορυφής της Ομάδας Επαφής του Κινήματος των Αδεσμεύτων για την Καταπολέμηση του COVID-19 στο Μπακού,  όπως αναφέρει το Vesti.az.

Ο Αλίεφ σημείωσε ότι, όπως αντικατοπτρίζεται στα ιδρυτικά έγγραφα του Κινήματος των Αδεσμεύτων Κρατών, καλούμε τη γαλλική κυβέρνηση να σεβαστεί τα δικαιώματα του λαού της Νέας Καληδονίας και άλλων λαών στις γαλλικές υπερπόντιες κοινότητες και εδάφη.

«Τα εδάφη που διοικούνται από τη Γαλλία εκτός Ευρώπης είναι τα άσχημα απομεινάρια της γαλλικής αποικιακής αυτοκρατορίας. Καλούμε επίσης τη Γαλλία να απολογηθεί και να αναγνωρίσει την ευθύνη για το αποικιακό παρελθόν της και τα αιματηρά αποικιακά εγκλήματα και πράξεις γενοκτονίας κατά των χωρών του Κινήματος των Αδεσμεύτων στην Αφρική, τη Νοτιοανατολική Ασία και αλλού», είπε ο αρχηγός του κράτους.


 Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν τόνισε ότι, δυστυχώς, σήμερα παρατηρούμε μια αυξανόμενη τάση προς τη νεοαποικιοκρατία.

«Το Κίνημα των Αδεσμεύτων, που προέκυψε ως αποτέλεσμα της ιστορικής διαδικασίας της αποαποικιοποίησης, πρέπει να ενώσει τις προσπάθειές του για να γυρίσει ολοκληρωτικά αυτή την επαίσχυντη σελίδα στην ιστορία της ανθρωπότητας», τόνισε ο αρχηγός του κράτους, προβαίνοντας εμμέσως σε επίθεση κατά της Γαλλίας, πιθανόν λόγω της υποστήριξης της προς την Αρμενία.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr