Ο Πούτιν θα πάει στην Τουρκία;


Μάρτιος 30, 2023. Ελλάδα.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ενδέχεται να συμμετάσχει στην τελετή φόρτωσης πυρηνικών καυσίμων στον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής Άκκουγιου (Akkuyu) στην Τουρκία, αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ.

Αυτό δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι A Haber.

«Το έργο κατασκευής του πυρηνικού σταθμού Άκκουγιου εκτελείται με επιτυχία. Είναι  πιθανό ο κ. Πούτιν να έρθει στην τελετή στις 27 Απριλίου. Ίσως συμμετάσχουμε μαζί σε αυτό σε διαδικτυακή μορφή», είπε.

Ο Ερντογάν δήλωσε χθες, ότι τα πυρηνικά καύσιμα θα φορτωθούν στην πρώτη μονάδα παραγωγής ενέργειας του πυρηνικού σταθμού Akkuyu στις 27 Απριλίου, κατόπιν η εγκατάσταση θα θεωρηθεί επίσημα πυρηνικό εργοστάσιο.

Το Akkuyu είναι το πρώτο πυρηνικό εργοστάσιο υπό κατασκευή στην Τουρκία. Το έργο υλοποιείται με βάση μια συμφωνία διακυβερνητικής συνεργασίας που συνήφθη μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας στις 12 Μαΐου 2010. Προβλέπει την κατασκευή 4 μονάδων ισχύος με αντιδραστήρες ρωσικής σχεδίασης VVER γενιάς 3+. Η ισχύς κάθε μονάδας ισχύος NPP θα είναι 1.200 MW.

Μόλις τεθεί σε λειτουργία και φτάσει σε πλήρη δυναμικότητα, το Akkuyu θα παράγει περίπου 35 δισεκατομμύρια kWh ετησίως. Ο σταθμός έχει σχεδιαστεί για να καλύπτει έως και το 10% των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας της Τουρκίας. Η κατασκευή της πρώτης μονάδας πυρηνικής ενέργειας σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί φέτος.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr