Ο πρόεδρος Ράντεφ απάντησε αν η Βουλγαρία θα συλλάβει τον Πούτιν…


Μάρτιος 27, 2023. Ελλάδα.

Σόφια.

Ο Πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ δεν απάντησε συγκεκριμένα εάν η Βουλγαρία θα συλλάβει τον αρχηγό του ρωσικού κράτους, Βλαντίμιρ Πούτιν εάν έρθει στη βουλγαρική επικράτεια. 

Αυτό είναι το αίτημα των χωρών που αναγνωρίζουν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, το οποίο εξέδωσε ισόβιο ένταλμα σύλληψης του Πούτιν. 

«Οι τρέχουσες σχέσεις μεταξύ των κρατών μελών και της Ρωσικής Ομοσπονδίας δεν είναι τέτοιες που να προτείνουν επίσκεψη του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, επομένως η ερώτηση είναι άνευ σημασίας», απάντησε ο Ρούμεν Ράντεφ σε ερώτηση δημοσιογράφου σε ενημέρωση μετά το τέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η Ουγγαρία έχει ήδη αρνηθεί να το πράξει υποθετικά, παρά το γεγονός ότι είναι συμβαλλόμενο μέρος στο Καταστατικό της Ρώμης, καθώς δεν βλέπει νομικούς λόγους βάσει της νομοθεσίας της που να της απαιτούν να το πράξει.

Ο Πρόεδρος χαρακτήρισε εικασίες τους ισχυρισμούς ότι η Βουλγαρία εξακολουθεί να υποστηρίζει τη συμφωνία για την προμήθεια πυρομαχικών στην Ουκρανία.

Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι η Σόφια υποστηρίζει μόνο το γενικό πολιτικό πλαίσιο σχετικά με το Κίεβο, αλλά η συμμετοχή στη γενική προμήθεια ενός εκατομμυρίου οβίδων είναι μόνο προαιρετική. «Η χώρα μας, μαζί με δέκα ακόμη, δεν θα ενταχθεί σε αυτήν», εξήγησε ο Ράντεφ.

«Για άλλη μια φορά θέλω να δηλώσω σχετικά με όλες τις εικασίες - η Βουλγαρία είναι μέρος του γενικού πολιτικού πλαισίου για την υποστήριξη της Ουκρανίας μαζί με όλα τα κράτη μέλη, εγκρίναμε αυτά τα συμπεράσματα χθες, αλλά όποιος θέλει να συμμετάσχει μεμονωμένα στην παράδοση αυτών των βλημάτων, πηγαίνει στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας και συνάπτει συμφωνία εκεί», είπε ο Ράντεφ.

 Και επανέλαβε ξανά: «Η Βουλγαρία δεν είναι ανάμεσα σε αυτές τις 17 χώρες, είναι μαζί με άλλες 10 χώρες. Δεν είμαστε μέρος αυτής της ομάδας των χωρών αυτών και ας ξεκαθαρίσει επιτέλους αυτό», δήλωσε κατηγορηματικά ο αρχηγός του κράτους.

dnes.bg

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr