«Το Βουθρωτόν είναι αλβανικό και όχι ελληνικό!» Πώς άλλαξε στο Βρετανικό Μουσείο…


Μάρτιος 15, 2023. Ελλάδα.

Όταν κάνετε κλικ στον ιστότοπο του Βρετανικού Μουσείου σήμερα, το όνομα «Buthrotum» (Βουθρωτόν), στην περιγραφή που συνοδεύει μια παλιά συλλογή νομισμάτων, δίνεται ως Αρχαίο Πάρκο στη Σύγχρονη Αλβανία.

Μέχρι τώρα το Μουσείο είχε προσδιορίσει τη θέση του Βουθρωτού στην Ήπειρο της Ελλάδας, γράφει αλβανικό δημοσίευμα.

Σύμφωνα με την Gazeta Dita, η διόρθωση έγινε δυνατή από τον ερευνητή  Αουρόν Τάρε (πρώην μέλος του επιστημονικού συμβουλίου της UNESCO), ο οποίος μόλις επεσήμανε το λάθος, έγραψε μια επιστολή στον Διευθυντή του Μουσείου και σήμερα η τοποθεσία του Βουθρωτού, από όπου φαίνεται να είναι η προέλευση αυτών των νομισμάτων είναι γραμμένη σωστά.


Χάλκινο νόμισμα που κόπηκε στο Buthrotum/ Βουθρωτόν κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Αυγούστου (27 π.Χ.–14 μ.Χ.). Τα γράμματα που υποδεικνύουν  BVTHR αναγράφονται στην πίσω όψη.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω τη σημερινή απόφαση του Βρετανικού Μουσείου να αλλάξει το όνομα της τοποθεσίας Butrint από Buthrotum Epirus Greece σε Buthrotum Epirus Albania.

Το Βρετανικό Μουσείο αντέδρασε γρήγορα σε μια επιστολή που έστειλα στον Γενικό Διευθυντή σχετικά με την ακρίβεια της ορολογίας που χρησιμοποιείται για την περιγραφή του Βουθρωτού ως ελληνικής πόλης.

Ευχαριστούμε τον Έφορο του Τμήματος Νομισμάτων και Μεταλλίων του Βρετανικού Μουσείου, κ. Tom Hockenhull απάντησε με σωστό όρο τοποθετώντας σωστά την προέλευση της συλλογής νομισμάτων που προέρχεται από το Βουθρωτό ως Buthrotum, σύγχρονη Αλβανία Ήπειρος», γράφει ο Τάρε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr