Οι Αλβανοί της Κοιλάδας του Πρέσεβο ζητούν από τους Αμερικανούς να διαχωριστούν από τη Σερβία


«Ο Καμπέρι (δεύτερος από δεξιά) δήλωσε από την Ουάσιγκτον: Ζητήσαμε να ενταχθεί στο διάλογο Κοσσυφοπεδίου – Σερβίας, το θέμα των Αλβανών από το Πρέσεβο, το Μπουγιανόβατς και τη Μέντβετζα» (kossev.info)

 

Μάρτιος 2, 2023. Ελλάδα.

Αντιπροσωπεία Αλβανών από το Μπουγιάνοβατς, τη Μέντβετζα και το Πρέσεβο, με επικεφαλής τον βουλευτή Σαΐπ Καμπέρι, ασκεί πιέσεις στην Ουάσιγκτον αυτές τις μέρες για την ίδρυση της Κοινότητας Αλβανικών Δήμων στη νότια Σερβία, αλλά και για απόσχιση και προσάρτηση στο ψεύτικο κράτος του Κοσσυφοπεδίου, γράφει σερβικό δημοσίευμα.

Εκτός από την Καμπέρι, στην αποστολή συμμετέχουν ακόμη οι Αρντίτα Σινάνη, Ράγκμι Μουσταφά, Φλώρα Φεράτι και Ναγκίπ Αρίφη. Όλοι αυτοί παραπονιούνται ενώπιον της Γερουσίας για τη δήθεν κακή θέση των Αλβανών στη Σερβία και απαιτούν τη θέσπιση αμοιβαιότητας με τη σερβική κοινότητα στο λεγόμενο Κοσσυφοπέδιο.

Μιλώντας για αυτές τις δραστηριότητες στις ΗΠΑ, ο Καμπέρι είπε στην αλβανόφωνη ελβετική πύλη «Le Canton 27» ότι οι Αλβανοί φέρονται να υφίστανται διακρίσεις από το Βελιγράδι και ότι ως εκ τούτου η καθιέρωση της αμοιβαιότητας είναι απαραίτητη.

«Επομένως, αυτό που ζητούν οι Σέρβοι στο Κοσσυφοπέδιο πρέπει να δοθεί και σε εμάς τους Αλβανούς στη Σερβία. Αν ψάχνουν για τον Σύνδεσμο Σερβικών Δήμων στο Κοσσυφοπέδιο, εμείς ψάχνουμε τον Σύνδεσμό μας στη Σερβία, δηλαδή στην Κοιλάδα του Πρέσεβο, ειδικά επειδή είμαστε πιο πολλοί από αυτούς. Εάν επιδιώξουν την απόσχιση από το Κοσσυφοπέδιο, θα επιδιώξουμε και  εμείς την ένωση με το Κοσσυφοπέδιο σύμφωνα με το δημοψήφισμα  στις 1-2. Μαρτίου του 1992, δήλωσε ο Καμπέρι στην ελβετική πύλη.

Οι συναντήσεις στην Ουάσιγκτον, όπως μαθαίνουμε, οργανώθηκαν από τους γερουσιαστές Johnny Earnest και Gary Peters, οι οποίοι είναι συμπρόεδροι της Ομάδας για τις Αλβανικές Υποθέσεις στη Γερουσία των ΗΠΑ, για τον Καμπέρι και τη συνοδεία του.

Φυσικά, όλα έγιναν σε συντονισμό με τον Αλμπίν Κούρτι, με τον οποίο ο Καμπέρι έμεινε πριν λίγες μέρες όταν το δήθεν κράτος του Κοσόβου γιόρταζε 15 χρόνια από την υποτιθέμενη ανεξαρτησία του.

«Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε εσωτερικό συντονισμό και στενή συνεργασία με την Πρίστινα, καθώς και την εναρμόνιση της πολιτικής μας με τους διεθνείς φίλους μας και την ευαισθητοποίηση για το ζήτημα των Αλβανών από την Κοιλάδα του Πρέσεβο», δήλωσε ο Καμπέρι, ο οποίος ταξιδεύει στις ΗΠΑ για τρίτη φορά, όπου διαμαρτύρεται για τη δήθεν κακή θέση των Αλβανών στη Σερβία.

 

Ο πρόεδρος του Κέντρου Μελέτης της Παγκοσμιοποίησης, Ντέγιαν Μίλετιτς, είπε στο «Alo!» ότι το γεγονός ότι ο Σαΐπ Καμπέρι πηγαίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες και παραπονιέται για τη θέση των Αλβανών είναι στην πραγματικότητα απλώς μια προσπάθεια βελτίωσης της διαπραγματευτικής θέσης της Πρίστινα και, όπως είπε, αποκήρυξης της θέσης της Σερβίας.

 

«Αυτή είναι η τυπική τους μέθοδος. Οι Αλβανοί στη Σερβία δεν απειλούνται, ούτε απειλήθηκαν ποτέ. Στη Σερβία, τα δικαιώματα όλων των εθνικών κοινοτήτων γίνονται σεβαστά, ο Καμπέρι έχει επανειλημμένα πει κάποια πράγματα στο κοινοβούλιο για τα οποία δεν υπέστη ποτέ τις συνέπειες», είπε ο Μίλετιτς.

Πρόσθεσε ότι, από την άλλη πλευρά, απειλείται και η σερβική κοινότητα στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια.

«Οι Σέρβοι στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια θα καταδικαστούν σε ποινές φυλάκισης για λεκτικό αδίκημα. Αυτά είναι δύο μέτρα και σταθμά» - είπε ο Μίλετιτς.


Alo!, kossev.info,

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr