Τούρκος ερευνητής: Το Ιράν στέλνει δυνάμεις πολιτοφυλακών στο Καραμπάχ

«Πολιτοφυλακή 4.000 Ιρανών εικάζεται ότι στάλθηκε σε στρατόπεδο όπου βρίσκονται τρομοκράτες του PKK»

Μάρτιος 13, 2023. Ελλάδα.

«Μετά την χαλάρωση της έντασης στη Συρία, το Ιράν μετέφερε δυνάμεις πολιτοφυλακών στην περιοχή του Καραμπάχ».

Αυτό δήλωσε ο Τούρκος καθηγητής ειδικός σε θέματα Ρωσίας και Ευρασίας, Τογρούλ Ισμαγίλ, όπως δημοσιεύει η τουρκική εφημερίδα ‘Star’.

«Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να σταλούν όχι μόνο στο Καραμπάχ αλλά και σε άλλες περιοχές της Ρωσίας-Ουκρανίας», είπε.

Ο εμπειρογνώμονας και συγγραφέας έργων για το Ιράν, Δρ. Μπαμπέκ Σαχίτ, δήλωσε ότι, «Οι ισχυρισμοί αυτοί είναι αλήθεια 100 τοις εκατό.»

Ενώ η ένταση μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και του Ιράν αυξάνεται, το Ιράν, που έχει κηρύξει την ασφάλεια των συνόρων της Αρμενίας ως κόκκινη γραμμή, μετατοπίζει τις δυνάμεις της πολιτοφυλακής της  στην περιοχή του Καραμπάχ, μετά τη χαλάρωση της έντασης στη Συρία, όπως σημειώνεται.

Πηγές λένε ότι το Ιράν, που πιστεύει ότι οι σχέσεις Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν έχουν χάσει τη στρατηγική τους σημασία λόγω του ενεργού ρόλου που διαδραματίζουν στην περιοχή, έχει στείλει 4.000 πολιτοφυλακές στο Καραμπάχ.

Μάλιστα, στο στρατόπεδο εκπαίδευσης που εστάλησαν,  μέλη του PKK και Αρμένιοι εκπαιδεύονται μαζί. Επικεφαλής τους είναι ο λεγόμενος διοικητής Βαζγκέν Σισίλιαν.

 

Η συμμαχία Αζερμπαϊτζάν – Τουρκίας ενοχλεί το Ιράν

 

Ο εμπειρογνώμονας για τα θέματα της Ρωσίας και Ευρασίας Τογρούλ Ισμαγίλ δήλωσε σχετικά με το θέμα: «Αυτοί οι ισχυρισμοί για το Ιράν υπήρχαν και στο παρελθόν. Οι σχέσεις του Ιράν με την Αρμενία ήταν  πάντοτε πολύ θερμές και στενές. Η πολιτική του Ιράν έναντι του Αζερμπαϊτζάν ή η πολιτική του προς την περιοχή καθορίζεται μέσω της Αρμενίας.

Ο λόγος είναι ότι η ίδρυση ενός ισχυρού κράτους του Αζερμπαϊτζάν στο βορρά είναι ανεπιθύμητη.

Από την άλλη, η συμμαχία Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν είναι ενάντια στις πολιτικές του Ιράν», είπε.

 

«Υψηλή η πιθανότητα αποστολής όχι μόνο στο Καραμπάχ αλλά και στην Ουκρανία»

 

 Η χρήση αυτών των αδρανών ομάδων σε περιφερειακές συγκρούσεις αποτελεί πλεονέκτημα για το Ιράν, δήλωσε ο Τούρκος ερευνητής, προσθέτοντας:

 «Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να σταλούν όχι μόνο στο Καραμπάχ, αλλά και σε άλλες ζώνες συγκρούσεων, όπως Ρωσίας-Ουκρανίας», είπε.

Ο Ισμαγίλ θα σημειώσει σχετικά με το Αρμενικό Ζήτημα ότι το Ιράν πιστεύει πως το Αζερμπαϊτζάν και η Τουρκία υποτίθεται ότι καταστρέφουν και καταλαμβάνουν αρμενικά εδάφη, αυτό είναι παράλογο», όπως είπε.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr