Εμπειρογνώμονες: Η επίσκεψη Πούτιν σε Κριμαία και Μαριούπολη είναι μήνυμα για τη Δύση και το ρωσικό λαό



Μάρτιος 19, 2023. Ελλάδα.

 

Οι πρόσφατες επισκέψεις του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Κριμαία και τη Μαριούπολη επιλέχθηκαν για να στείλουν μηνύματα στη Δύση και τον ρωσικό λαό, λέει εμπειρογνώμονας σε θέματα Ρωσίας και Ανατολικής Ευρώπης. 

Οι επισκέψεις έγιναν αμέσως μετά την έκδοση του εντάλματος σύλληψης του Ρώσου ηγέτη από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. 

Ο Πούτιν επισκέφθηκε την κατεχόμενη πόλη της Μαριούπολης για πρώτη φορά από τότε που η Μόσχα την προσάρτησε παράνομα τον Σεπτέμβριο.

Πήγε εκεί αφού επισκέφθηκε την Κριμαία το Σάββατο, για να τιμήσει την ένατη επέτειο από την προσάρτηση αυτής της ουκρανικής χερσονήσου στη Μαύρη Θάλασσα. 

Οι επισκέψεις πραγματοποιήθηκαν αφού το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον Ρώσο ηγέτη, κατηγορώντας τον για εγκλήματα πολέμου.

«Με την εμφάνιση του στην Κριμαία και τη Μαριούπολη, προσπαθεί να στείλει δύο σημαντικά μηνύματα, τόσο στη Δύση όσο και στον ρωσικό λαό», δήλωσε ο Μαρκ Βόιγκερ, πρώην ειδικός σύμβουλος για τις ρωσικές και ευρασιατικές υποθέσεις.

Ο Ρώσος πρόεδρος μετέβη επίσης στη διοίκηση των ρωσικών δυνάμεων στην πόλη Ροστόφ-ον-Ντον, όπου συναντήθηκε με τους ανώτατους αξιωματικούς, συνοδευόμενος από τον αρχηγό του επιτελείου  Βαλέρι Γκερασίμοφ.

«Για τη Δύση αυτό είναι ένα μήνυμα περιφρόνησης... Δείχνει λοιπόν ότι δεν αισθάνεται ένοχος και βασικά θέλει να δείξει ότι είναι πάνω από αυτές τις νομικές εξελίξεις», λέει ο κ. Βόιγκερ.


Παρά το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, οι αναλυτές λένε ότι είναι απίθανο να ακυρωθεί η προγραμματισμένη συνάντηση με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

«Νομίζω ότι σε αυτήν την περίπτωση, η ιδεολογική σύνδεση και η ευθυγράμμιση των συμφερόντων με τον κ. Πούτιν και η εκτροπή της δυτικής προσοχής σε περιοχές μακριά από την Ταϊβάν και την Ανατολική Ασία μπορεί να εξυπηρετήσει καλύτερα τα συμφέροντα του κ. Σι», λέει ο Βόιγκερ.

Οι αναλυτές λένε ότι ο κύριος σκοπός της επίσκεψης του Προέδρου Πούτιν είναι να δείξει στον ρωσικό λαό ότι έχει τα πράγματα υπό έλεγχο.

Zeri i Americes

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr