«Συναγερμός» στο Κίεβο- Χάνουν την υποστήριξη των Αμερικανών;


Μάρτιος 15, 2023. Ελλάδα.

Ένα χρόνο μετά την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο κύριος σύμμαχος και τροφοδότης της Ουκρανίας, έχουν αρχίσει να εμφανίζουν αυξανόμενες αντιφάσεις σχετικά με τους στόχους του πολέμου και τον χρόνο λήξης των εχθροπραξιών, αναφέρει το Politico σε ανάλυση.

Αντιδράσεις Αμερικανών αξιωματούχων

Γίνεται ολοένα και πιο σαφές ότι οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν πλέον τη μακροπρόθεσμη βοήθεια προς την Ουκρανία, τουλάχιστον με τον τρόπο που έκαναν στην αρχή της ρωσικής εισβολής, την οποία πρόσφατα ανακοίνωσε ρητά ο Ρεπουμπλικανός Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν ΜακΚάρθι.

Μετά από αυτόν, ο Μάικλ ΜακΚώλ, επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, επίσης από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, είπε επίσης ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει ξεκάθαρο στόχο στον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Ίσως θέλουν να παρατείνουν τη σύγκρουση; Αυτό ακριβώς θέλει ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Είναι σωστό να δώσουμε στους Ουκρανούς αρκετούς πόρους για να επιβιώσουν, αλλά όχι αρκετούς για να κερδίσουν; Δεν βλέπω να προχωράμε προς τη νίκη. Και αν η νίκη δεν είναι ο στόχος, τότε τι κάνουμε;», αναρωτιέται ο Μάικλ ΜακΚώλ.

Σύμφωνα με το Politico, ακόμη και μεταξύ των Αμερικανών αξιωματούχων στην κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, υπάρχει εδώ και καιρό μια αυξανόμενη ανησυχία για τις αποστολές όπλων στην Ουκρανία. 

Συνεχή τα αιτήματα της ουκρανικής ηγεσίας

Δύο αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου είπαν στους δημοσιογράφους ότι η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ κατανοεί τη δύσκολη κατάσταση στο Κίεβο, αλλά ορισμένοι από αυτούς δεν είναι ικανοποιημένοι με τα συνεχή αιτήματα της ουκρανικής ηγεσίας για βοήθεια και την «ανεπαρκή ευγνωμοσύνη» του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Για τον ίδιο λόγο προειδοποίησε και ο βουλευτής Μάικλ ΜακΚώλ, σύμφωνα με τον οποίο γίνεται ολοένα και πιο προφανές ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν μπορούν να συμφωνήσουν για το ποια όπλα να παραδώσουν στην Ουκρανία.


 «Νομίζω ότι η ηγεσία των ΗΠΑ είναι διχασμένη, και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας είναι επίσης διχασμένο», είπε.

Ένας άλλος λόγος για διαφωνίες μεταξύ των ΗΠΑ και της Ουκρανίας, σύμφωνα με το Politico, ήταν η υπεράσπιση του Μπαχμούτ, μιας ουκρανικής πόλης που μάχεται από το καλοκαίρι του 2022.

Ο ουκρανικός στρατός πιστεύει ότι η υπεράσπιση του Μπαχμούτ θα επιτρέψει στις ένοπλες δυνάμεις του να εξαντλήσουν τον ρωσικό στρατό και να κερδίσουν χρόνο για να προετοιμάσουν εφεδρεία. 

Από την άλλη πλευρά, οι Αμερικανοί εκτίμησαν ότι οι απώλειες μεταξύ των στρατιωτών και η υπερβολική κατανάλωση πυρομαχικών θα επηρέαζαν τελικά την ικανότητα των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων να εξαπολύσουν την από καιρό ανακοινωθείσα επίθεση.

Το Politico επισημαίνει επίσης μια πρόσφατη αναφορά των New York Times ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ πιστεύουν ότι μια «φιλοουκρανική ομάδα» μπορεί να βρίσκεται πίσω από τις εκρήξεις του Nord Stream, αν και λέει ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών δεν έχουν πληροφορίες σχετικά με τη συμμετοχή της ουκρανικής ηγεσίας σε αυτό που συνέβη.

 Άλλωστε και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε μετά την ανακοίνωση της NΥT ότι η Ουκρανία δεν είχε καμία σχέση με τις εκρήξεις.

Διαφωνίες Κιέβου - Ουάσινγκτον

Το Politico, ωστόσο, εφιστά την προσοχή στην ανακοίνωση ως άλλο ένα παράδειγμα πιθανών διαφωνιών μεταξύ Κιέβου και Ουάσιγκτον.

 Υπάρχει επίσης η άρνηση του Πενταγώνου να παραδώσει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών που επιβεβαιώνουν τα γεγονότα των ρωσικών εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία.

Όπως γράφουν οι New York Times, το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ φοβάται ότι μια τέτοια συνεργασία θα μπορούσε να αποτελέσει προηγούμενο για το οποίο το δικαστήριο θα μπορεί να διώξει Αμερικανούς στο μέλλον. 

Και αυτό εξοργίζει τους Ουκρανούς επειδή η δίωξη της Ρωσίας θα αντιπροσώπευε μια σημαντική πολιτική νίκη για αυτούς. 

Την ίδια στιγμή, πολλοί ειδικοί δεν πιστεύουν ότι έχουν προκύψει σοβαρές αντιφάσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ουκρανίας μετά από έναν ολόκληρο χρόνο πολέμου.

Ο Σέλμπι Μάγκιντ, αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου Ευρασίας του Ατλαντικού Συμβουλίου, δήλωσε:

 «Βλέπω μικρές διαφορές απόψεων, αλλά υπήρχαν τόσο πριν όσο και μετά τη μεγάλη εισβολή τον Φεβρουάριο. Ο Ζελένσκι έχει κάνει στο παρελθόν σκληρά σχόλια για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Λευκό Οίκο εξέφρασε  την αντίθεση του -δημόσια και ιδιωτικά- αλλά αυτό δεν άλλαξε ούτε απείλησε τη συνολική υποστήριξη και εταιρική σχέση των ΗΠΑ».

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr