Η Μολδαβία κατήργησε με πλειοψηφία στο κοινοβούλιο τη μολδαβική γλώσσα

 


 Οι σοσιαλιστές και οι κομμουνιστές διαμαρτύρονται στο κοινοβούλιο για την κατάργηση της μολδαβικής γλώσσας - Φωτό από την tv8.md


Μάρτιος 16, 2023. Ελλάδα.

 

Το κοινοβούλιο της Μολδαβίας ψήφισε νόμο την Πέμπτη για να αναφέρεται ως εθνική γλώσσα ως «ρουμανική» σε όλα τα νομοθετικά κείμενα και τα συντάγματα και όχι η τοπική μολδαβική γλώσσα, παρά την αντίθεση  των σοσιαλιστών και των κομμουνιστών.

 Το μέτρο αποσκοπεί στην επίλυση μιας έντονης διαφωνίας σχετικά με το εάν η εθνική γλώσσα θα πρέπει να ονομάζεται ρουμανική ή μολδαβική.

Το Σύνταγμα αναφέρεται στην εθνική γλώσσα ως μολδαβική, αλλά η διακήρυξη της ανεξαρτησίας της Μολδαβίας από τη Σοβιετική Ένωση το 1991 όριζε ότι η ρουμανική είναι η επίσημη γλώσσα, ως μέσο απεξάρτησης από την ΕΣΣΔ.

Το κυβερνών κόμμα PAS της Μολδαβίας πρότεινε το νομοσχέδιο για την ευθυγράμμιση του συντάγματος με απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου το 2013 που έλεγε ότι η διακήρυξη της ανεξαρτησίας έχει προτεραιότητα έναντι του συντάγματος.

Μερικοί Μολδαβοί βλέπουν την πιθανή αλλαγή ως διόρθωση αυτού που θεωρούν ως λάθος που έγινε όταν η Σοβιετική Ένωση προσπάθησε να επιβάλει την έννοια της μολδαβικής γλώσσας γραμμένης στα κυριλλικά για να ενισχύσει τη μολδαβική ταυτότητα.

Οργισμένοι κομμουνιστές και σοσιαλιστές βουλευτές κρατούσαν πλακάτ στο κοινοβούλιο για να δείξουν την αποδοκιμασία τους.

«Σύνταγμα της Μολδαβίας: Μολδαβικό, Μολδαβία, Μολδαβική γλώσσα», έγραφε ένα πανό.

Πολλοί Μολδαβοί θεωρούν τη γλώσσα τους ρουμανική. Άλλοι θέλουν να λέγεται Μολδαβική. Η γλωσσική διαμάχη έχει φουντώσει καθώς η κυβέρνηση επιδίωξε την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και οι σχέσεις με τη Ρωσία επιδεινώθηκαν μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr