Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η ίδρυση σερβικών δήμων στο Κόσοβο σημαντικό στοιχείο για το μέλλον του


Μάρτιος 1, 2023. Ελλάδα.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι η πρόοδος προς την ίδρυση της Ένωσης δήμων με σερβική πλειοψηφία παραμένει κρίσιμη για την οικοδόμηση του μέλλοντος του Κοσσυφοπεδίου.

 Μέσω ανακοίνωσής του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τον διάλογο με τη μεσολάβηση της ΕΕ και ότι η συμφωνία για το παράρτημα εφαρμογής είναι απαραίτητη για την εξομάλυνση των σχέσεων.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρετίζουν τις συνομιλίες των ηγετών στο πλαίσιο του Διαλόγου με τη διευκόλυνση της ΕΕ στις 27 Φεβρουαρίου και υποστηρίζουν σθεναρά τη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεών τους. Η χθεσινή συνάντηση ήταν ένα καλό βήμα προς τα εμπρός, αλλά η δύσκολη δουλειά παραμένει. Η συμφωνία για το παράρτημα εφαρμογής είναι απαραίτητη για την ομαλοποίηση στο πλαίσιο της πρότασης της ΕΕ. Η πρόοδος προς την ίδρυση της Ένωσης Δήμων με Σερβική πλειοψηφία παραμένει κρίσιμη για την οικοδόμηση του μέλλοντος του Κοσσυφοπεδίου ως κυρίαρχης, πολυεθνικής και ανεξάρτητης χώρας ενσωματωμένης στις ευρωατλαντικές δομές», αναφέρει η δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, είχε ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Αλμπίν Κούρτι, στις 27 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες. 

Μετά τη συνάντηση, ο Κούρτι είπε ότι ήταν έτοιμος να υπογράψει συμφωνία, αλλά ο Βούτσιτς δεν το έκανε.

 Ενώ ο Βούτσιτς υπογράμμισε ότι η αμοιβαία αναγνώριση δεν θα συζητηθεί.

abcnews.al

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr