Η Ρεπούμπλικα Σέρπσκα διακόπτει διπλωματικές σχέσεις με ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο


Μάρτιος 25, 2023. Ελλάδα.

Μπάνια Λούκα.

 Η αμερικανική πρεσβεία στο Σεράγεβο εκτίμησε σήμερα ότι η απόφαση να διακοπούν οι επαφές μεταξύ των θεσμικών οργάνων της Δημοκρατίας Σέρπσκα και των επίσημων εκπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και του Ηνωμένου Βασιλείου αντιπροσωπεύει «ένα ακόμη βήμα

στον επικίνδυνο δρόμο που επέλεξε ο Πρόεδρος της, Μίλοραντ Ντόντικ, ο οποίος, όπως αναφέρει,  είναι ο δρόμος της απομόνωσης και της αυταρχικής διακυβέρνησης.

Σημειώνεται ότι στις 23 Μαρτίου η κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Σέρπσκα αποφάσισε σήμερα να τερματίσει τη συνεργασία με τις πρεσβείες των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Μεγάλης Βρετανίας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη λόγω «παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και αντι-Ντέιτον δραστηριοτήτων».

Σε ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης, αναφέρεται ότι η αναστολή της συνεργασίας θα διαρκέσει έως ότου οι πρεσβείες των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας σταματήσουν την πρακτική της παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις της Β-Ε και εκτιμά ότι ενέργειες των πρεσβειών δεν είναι σε σύμφωνα με τις επίσημες πολιτικές των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας έναντι της Β-Ε.

Αντιδρώντας η αμερικανική πρεσβεία αναφέρει στο λογαριασμό της στο Twitter:

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μια μακροχρόνια σχέση εργασίας με τους θεσμούς της Δημοκρατίας Σέρπσκα και θα συνεχίσουμε να παρέχουμε βοήθεια στους πολίτες της Δημοκρατίας Σέρπσκα όπως κάναμε όλα αυτά τα χρόνια. Δεν θα παρέχουμε βοήθεια σε ένα καθεστώς που χρησιμοποιεί αυταρχικό τακτικές εναντίον του λαού του ή που χρησιμοποιεί καλοπροαίρετη διεθνή βοήθεια για να υποστηρίξει αντισυνταγματικές ή αντι-Ντέιτον δραστηριότητες», αναφέρει η δημοσίευση, σύμφωνα με την Nezavisne novine.

Tanjug

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr