ΥΠΕΞ Τουρκίας: Ο τουρκικός στρατός στη Λιβύη δεν απειλεί την Αίγυπτο…


«Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας σχολιάζει τη «δυσφορία» της Αιγύπτου με την παρουσία της χώρας του στη Λιβύη
»

Μάρτιος 20, 2023. Ελλάδα.

Το επίσημο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Anadolu» επικαλέστηκε, τη Δευτέρα, τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ότι είπε ότι η συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας που συνήφθη μεταξύ της χώρας του και της κυβέρνησης της Τρίπολης στη Λιβύη «δεν είναι ενάντια στα συμφέροντα της Αιγύπτου», και ότι η συμφωνία του Καΐρου με την Ελλάδα «δεν είναι εναντίον της Άγκυρας».

Το πρακτορείο Anadolu μετέδωσε ότι οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού έγιναν στο τέλος της επίσκεψής του στο Κάιρο, το περασμένο Σάββατο, και μετά τις συνομιλίες του με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Σαμέχ Σούκρι.

Ο Τσαβούσογλου είπε ότι «η Αίγυπτος έλαβε υπόψη τα συμφέροντα της Τουρκίας όταν συνήψε τις θαλάσσιες συμφωνίες με την Ελλάδα», σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο.

Αναφορικά με τη θέση της Αιγύπτου σχετικά με τη συμφωνία για εξερεύνηση ενεργειακών πόρων στην ανατολική Μεσόγειο, ο Τσαβούσογλου είπε: «Δεν είναι πρόβλημα. Κάθε χώρα συνάπτει συμφωνίες υδρογονανθράκων με άλλη χώρα. Η Αίγυπτος αυτή τη στιγμή αντιτίθεται σε αυτή τη συμφωνία με το πρόσχημα ότι η σημερινή κυβέρνηση της Λιβύης δεν μπορεί να υπογράψει συμφωνίες. Επειδή η εντολή της έχει λήξει και δεν είναι πλέον νόμιμη, και το Κάιρο δεν είπε ότι η υπογεγραμμένη συμφωνία ήταν εναντίον της».

Και πρόσθεσε, «Το θέμα με το οποίο η Αίγυπτος δεν αισθάνεται άνετα είναι η παρουσία μας στη Λιβύη, και λέμε από την αρχή ότι η παρουσία μας εκεί δεν αποτελεί απειλή για την Αίγυπτο και ότι αυτή η παρουσία ήρθε μετά από πρόσκληση της νόμιμης κυβέρνησης την εκείνη την εποχή, και συνεχίστηκε με βάση την επιθυμία των επόμενων κυβερνήσεων, άλλωστε πάντα δηλώνουμε ότι η τουρκική παρουσία στη Λιβύη δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις στην Αίγυπτο», σημειώνει το πρακτορείο «Anadolu».

Ο Τσαβούσογλου τόνισε ότι «η Άγκυρα και το Κάιρο συμφώνησαν να συνεχίσουν τη στενή διαβούλευση και τη συνεργασία για τη Λιβύη», σημειώνοντας ότι «η Αίγυπτος πιστεύει ότι η τουρκική παρουσία στη Λιβύη ή η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών δεν αποτελεί απειλή για αυτήν».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι «η Αίγυπτος έχει ανησυχίες για την ασφάλεια σχετικά με το πρόβλημα της σταθερότητας στη Λιβύη». 

Τόνισε, μάλιστα, ότι  «η Αίγυπτος θα ωφεληθεί πολύ από τη σύναψη συμφωνίας θαλάσσιας εγκυρότητας μεταξύ Άγκυρας και Καΐρου στο μέλλον».

arabic.cnn.com

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr