Κάιρο: Δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών και του Τούρκου ομολόγου του

 


Μάρτιος 18, 2023. Ελλάδα.

Κάιρο.

Ο υπουργός Εξωτερικών Σαμέχ Σούκρι υποδέχθηκε τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά την άφιξή του στην έδρα του αιγυπτιακού Υπουργείου Εξωτερικών στο Παλάτι Ταχρίρ, γράφουν τα αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης.

Εξέφρασε τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην τουρκική πλευρά για τα θύματα του πρόσφατου καταστροφικού σεισμού.  

Ο Σούκρι αναφέρθηκε στις εκτεταμένες ιστορικές σχέσεις μεταξύ των λαών των δύο χωρών για τις οποίες, όπως είπε, οι δύο λαοί είναι πολύ περήφανοι .

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου επιβεβαίωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του, Τσαβούσογλου, ότι στις διαβουλεύσεις μεταξύ τους στις δύο ώρες που συναντήθηκαν,  έθιξαν την πορεία εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα.

Διευκρίνισε ότι οι συνομιλίες αφορούσαν όλα τα διμερή ζητήματα καθώς και τα περιφερειακά και τις συνθήκες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες.

Επεσήμανε ότι οι συνομιλίες ήταν σαφείς και διαφανείς, λόγω της σημασίας αυτής της σχέσης, υποδηλώνοντας την ύπαρξη πολιτικής βούλησης από τις ηγεσίες των δύο χωρών για την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων τους.

 


Από την άλλη, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιβεβαίωσε ότι οι συζητήσεις με τον υπουργό  Σαμέχ Σούκρι αφορούσαν  τους τρόπους ενίσχυσης του εμπορίου και ανοίγματος  των διπλωματικών οδών, όπως υπήρχαν στο παρελθόν.

Όπως είπε «πραγματοποιήσαμε διαβουλεύσεις για ζητήματα στην περιοχή και οι διαβουλεύσεις αφορούσαν πολιτικά ζητήματα».

»Οι μέχρι τώρα σχέσεις ήταν απόρροια μιας περιόδου ψυχρότητας και είμαστε εδώ για να επαναφέρουμε τις σχέσεις στο σωστό δρόμο».

Ο Τσαβούσογλου επεσήμανε ότι υπάρχουν σοβαρές κινήσεις ενίσχυσης των σχέσεων τόσο στην πολιτική όσο και  σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένης και της εκπαίδευσης.

youm7.com

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr