Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει νόμο για ‘ξένους πράκτορες’;


Politico.eu


Μάρτιος 14, 2023. Ελλάδα.

 

Μια έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που κυκλοφορεί πρόσφατα στους διαδρόμους των Βρυξελλών, έχει τρομάξει τις μη κυβερνητικές οργανώσεις ότι σύντομα θα πρέπει να αναφέρουν τα εισοδήματά τους από ξένους παίκτες.

Τρεις πηγές αναφέρουν στην ευρωπαϊκή εφημερίδα του Politico, ότι η Επίτροπος Αξιών και Διαφάνειας Βέρα Γιουρόβα ετοιμάζει δεσμευτικούς νέους κανόνες εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στην έρευνα, την οποία είδε το συντακτικό προσωπικό των μέσων ενημέρωσης και πραγματοποιήθηκε από τρίτο μέρος για λογαριασμό της Επιτροπής, ζητήθηκε από τους ερωτηθέντες να υποδείξουν εάν λαμβάνουν χρηματοδότηση από χώρες εκτός ΕΕ.

Η ερώτηση έχει ανησυχήσει ορισμένους ότι πράγματι μπαίνουν σε μια μελλοντική λίστα απαντώντας σε μια έρευνα που έχει απλώς σκοπό να ενημερώσει το έργο της Επιτροπής σχετικά με το νομοσχέδιο.

Όλα αυτά, ωστόσο, έρχονται εν μέσω μαζικών διαμαρτυριών από την υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ και την ΕΕ αντιπολίτευση στη Γεωργία, η οποία βγήκε στους δρόμους και τις πλατείες για να αντιταχθεί σε έναν νόμο που θα όριζε τα μέσα ενημέρωσης και τις ΜΚΟ να λαμβάνουν περισσότερο από το 20% της χρηματοδότησης από το εξωτερικό, ως «πράκτορες ξένης επιρροής». Ωστόσο,οι διαμαρτυρίες ανάγκασαν τη γεωργιανή κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο.

 

Αυτό το ζήτημα της χρηματοδότησης «σόκαρε πολύ κόσμο», λέει ο Nick Aiosa, επικεφαλής πολιτικής και υπεράσπισης της «Transparency International», ο οποίος κατέθεσε ότι συμμετείχε σε προφορικό ερωτηματολόγιο με τον τρίτο που διεξάγει την έρευνα.

«Οι κατευθυντήριες ερωτήσεις υποδηλώνουν ότι αξιολογούν εάν η Διεθνής Διαφάνεια αποτελεί απειλή για τη δημοκρατία».

 

Ορισμένες ΜΚΟ έχουν εκφράσει την ανησυχία τους ότι εάν η Ευρώπη προχωρήσει με τη δική της εκδοχή του Νόμου για την Εγγραφή ξένων πρακτόρων των ΗΠΑ, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από ηγέτες όπως ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν για να πιέσουν τις δυνάμεις υπέρ της δημοκρατίας στη χώρα τους.

Εκπρόσωπος της Γιουρόβα δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο. Το γραφείο της είναι αρμόδιο για την ανάπτυξη ενός πακέτου «προστασίας της δημοκρατίας» που διαφημίζει η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ομιλία της για την Κατάσταση της Ένωσης, η οποία στοχεύει στην προστασία των βασικών θεσμών από την αθέμιτη επιρροή ξένων παραγόντων.

Ο νόμος αναμένεται να οριστικοποιηθεί μέχρι τα τέλη Μαΐου.

 «Είναι περίεργο που κάνουμε αυτή τη συζήτηση γιατί αυτό συμβαίνει στη Γεωργία», σημειώνει ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Διαφάνειας.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr