Πρόεδρος Βουλγαρίας: Ο Πενταρόφσκι να πει την αλήθεια για τους Εβραίους


Kajgana.com

Μάρτιος 15, 2023. Ελλάδα.

Νέα κόντρα ξέσπασε μεταξύ Σκοπίων και Σόφιας για το θέμα της απέλασης των Εβραίων με αφορμή την Ημέρα του Ολοκαυτώματος.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, «το ενδιαφέρον του Πενταρόφσκι για την ιστορία είναι αξιέπαινο, αλλά θα πρέπει να βασίζεται στην ιστορική αλήθεια». 

Η αντίδραση αυτή έρχεται αφού ο επικεφαλής της Βόρειας Μακεδονίας, την ημέρα του Ολοκαυτώματος, απαίτησε από τη Σόφια να απολογηθεί για την απέλαση των Εβραίων το 1943 από την τότε  Νοτιοσλαβία -‘Βαρντάρσκα’, σημερινή Βόρεια Μακεδονία.

Δεν υπήρξε συγγνώμη. Αντίθετα, ο Ράντεφ είπε ότι οι πολιτικοί στα Σκόπια οφείλουν στους πολίτες τους την αλήθεια για την ιστορία.

«Αυτή η ιστορία καλύπτεται από χειραγώγηση και παραποίηση. Τους οφείλουν την αλήθεια για το εβραϊκό ζήτημα, την αλήθεια για τις διώξεις και την καταπίεση των Βουλγάρων της «Μακεδονίας» για μια περίοδο αρκετών δεκαετιών…» δήλωσε ο Ρούμεν Ράντεφ, Πρόεδρος της Βουλγαρίας.


Προηγουμένως, το βουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε στο Radio Free Europe ότι οι αρχές στα Σκόπια χρησιμοποιούν το θέμα του Ολοκαυτώματος, όπως είπαν, για «προπαγάνδα και κακόβουλους πολιτικούς σκοπούς». 

Σύμφωνα με το βουλγαρικό ΥΠΕΞ, το βουλγαρικό κοινοβούλιο το 2013 καταδίκασε τις ναζιστικές ενέργειες και εξέφρασε τη λύπη του που η τότε τοπική βουλγαρική διοίκηση δεν κατάφερε να σταματήσει την απέλαση.

«Οι κατηγορίες κατά της Βουλγαρίας από τις σημερινές αρχές των Σκοπίων είναι μέρος της γενικότερης συμπεριφοράς τους που στοχεύει να απεικονίσει τη χώρα και τον λαό μας ως «φασίστες», αναφέρει το βουλγαρικό ΥΠΕΞ.

Ο Πενταρόφσκι είπε την Κυριακή ότι «για να υπάρξει συμφιλίωση, πρέπει να ζητηθεί συγγνώμη για τον ρόλο της φιλοφασιστικής κυβέρνησης στη Σόφια τη στιγμή της απέλασης». 

Την επόμενη μέρα το γραφείο του τόνισε ότι δεν θα προβούν σε πρόσθετες δηλώσεις για αυτό το θέμα.

 Από εκεί, όμως, πρόσθεσαν ότι στον εορτασμό της Ημέρας του Ολοκαυτώματος, όλοι οι παριστάμενοι εκπρόσωποι της εβραϊκής κοινότητας επιβεβαίωσαν τους ισχυρισμούς του, σημειώνουν τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr