Σύνοδος κορυφής ΗΑΕ, Τουρκίας- υπεγράφη συνολική συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης


Μάρτιος 3, 2023. Ελλάδα.

Αμπού Ντάμπι.

Κατά τη διάρκεια συνόδου κορυφής μέσω τηλεδιάσκεψης.. Ο Πρόεδρος του Κράτους και ο Πρόεδρος Ερντογάν παρακολούθησαν την τελετή υπογραφής μιας συνολικής συμφωνίας οικονομικής εταιρικής σχέσης μεταξύ ΗΑΕ και Τουρκίας

Η συμφωνία στοχεύει στην ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας και της κοινής ανάπτυξης προς όφελος και την ευημερία των δύο φίλων λαών και ολόκληρης της περιοχής.

Στοχεύει στην κατάργηση ή μείωση των τελωνειακών δασμών στο 82% των αγαθών και των προϊόντων, δηλαδή σε περισσότερο από το 93% των μη πετρελαϊκών συνιστωσών ενδοεμπορίου.

Συμβάλλει ουσιαστικά στον διπλασιασμό του ενδοεμπορίου εκτός πετρελαίου από την τρέχουσα αξία του σε 40 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως εντός 5 ετών και δημιουργεί 25.000 νέες θέσεις εργασίας στις δύο χώρες έως το 2031. Το εμπόριο εκτός πετρελαίου ΗΑΕ-Τουρκίας αυξήθηκε 40% το 2022, καταγράφοντας 18,9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Τουρκία έγινε ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος εμπορικός εταίρος της χώρας τον περασμένο χρόνο.

 


Στην αρχή της βιντεοκλήσης, η Αυτού Υψηλότης Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν καλωσόρισε τον Εξοχότατο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκφράζοντας την ευτυχία του για την ανανέωση της συνάντησης μαζί του και τον ευχαριστεί για την ευκαιρία, μέσω της συμφωνίας, να κάνει ένα ακόμη βήμα προς την ενίσχυση και εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο φίλων χωρών.

Η Αυτού Υψηλότης χαιρέτισε την υπογραφή της Συνολικής Συμφωνίας Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης και είπε: «Συγχαίρουμε τους εαυτούς μας για την υπογραφή της συμφωνίας, την οποία θεωρούμε μια εξαιρετική συμφωνία με μια αγαπητή και φίλη χώρα».

Η Αυτού Υψηλότητα επιβεβαίωσε την υποστήριξη των ΗΑΕ προς την Τουρκία ως συνεργό και αρωγό. Είπε: «Αυτή είναι η προσέγγισή μας που κληρονομήσαμε από τον ιδρυτή μας, Σεΐχη Ζαγιέντ μπιν Σουλτάν αλ Ναχιάν, ο Θεός να τον ελεήσει, στην οικοδόμηση γεφυρών συνεργασίας και αλληλεγγύη στους αδελφούς και φιλικούς λαούς».

Η Αυτού Υψηλότης επεσήμανε ότι η υπογραφή της εταιρικής σχέσης αποτελεί ενσάρκωση της μεγάλης και ποιοτικής εξέλιξης που γνώρισαν οι σχέσεις μας την τελευταία περίοδο, καθώς το συνολικό εμπόριο εκτός πετρελαίου μεταξύ ΗΑΕ και Τουρκίας έφτασε σχεδόν τα 19 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, σημειώνοντας αύξηση κατά 40% από το 2021 και 112% από το 2020..για να γίνει η Τουρκία Ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος εταίρος μεταξύ των 10 κορυφαίων εμπορικών εταίρων των ΗΑΕ, σημειώνει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr