Το Κατάρ αρνείται να εξομαλύνει τις σχέσεις με το καθεστώς Άσαντ

«Το Κατάρ αρνείται εξομάλυνση με το καθεστώς του Άσαντ»


Μάρτιος 2, 2023. Ελλάδα.

Το Κατάρ επιβεβαίωσε ότι η θέση του απέναντι στο καθεστώς στη Συρία ότι δεν θα αλλάξει εάν δεν επιτευχθεί πραγματική πολιτική λύση στη συριακή κρίση.

«Οι λόγοι που απαιτούσαν το πάγωμα της ένταξης της Συρίας στον Σύνδεσμο των Αραβικών Κρατών εξακολουθούν να υπάρχουν», δήλωσε ο Ματζίντ Αλ-Ανσαρί, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, σε εβδομαδιαία ενημέρωση.

Πρόσθεσε ότι «εάν δεν υπάρξει πραγματική πολιτική λύση, δεν θα υπάρξει αλλαγή στη θέση του Κατάρ σε αυτό το θέμα».

Οι αραβικές χώρες και οι χώρες του Κόλπου λαμβάνουν επιταχυνόμενα βήματα για την εξομάλυνση των σχέσεων με το καθεστώς Άσαντ μετά την καταστροφή του σεισμού της 6ης Φεβρουαρίου, με τις κινήσεις να λαμβάνουν χαρακτήρα ανακούφισης, εν μέσω συζητήσεων για προσπάθειες αποκατάστασης της ιδιότητας μέλους της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο, ο οποίος είχε έχει ανασταλεί από το 2011.

Την περασμένη Κυριακή, αρκετοί πρόεδροι του αραβικού κοινοβουλίου έφτασαν στην πρωτεύουσα της Συρίας, τη Δαμασκό, για μια επίσκεψη που, όπως είπαν, είχε σκοπό να εκφράσουν την υποστήριξη των χωρών τους στη Συρία μετά την καταστροφή του σεισμού.

Η επίσκεψη ακολούθησε επισκέψεις Αράβων ηγετών στη Συρία και τη συνάντησή τους με τον αρχηγό του καθεστώτος, Μπασάρ αλ-Άσαντ, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών της Ιορδανίας,  Αϊμάν Σαφάντι και του υπουργού Εξωτερικών των ΗΑΕ, Αμπντουλάχ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν.

Ωστόσο, το Κατάρ έχει επανειλημμένα δηλώσει την άρνησή του να εξομαλύνει τις σχέσεις με το καθεστώς Άσαντ, ζητώντας λύση στη συριακή κρίση μέσω της πλήρους εφαρμογής του ψηφίσματος αριθ. 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας, καλώντας όλα τα μέρη να σταματήσουν τις επιθέσεις κατά αμάχων στόχων και ζητώντας τα Ηνωμένα Έθνη να φέρουν κοντά τις δύο αντίπαλες πλευρές για να ξεκινήσουν επίσημες διαπραγματεύσεις και να διεξαγάγουν εκλογές υπό την επίβλεψη των Ηνωμένων Εθνών για την επίτευξη πολιτικής λύσης.


The New Khalig- News

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr