Επιστολή αξιωματούχων στον Μπάιντεν: Όχι στην εξομάλυνση με τη Συρία


Μάρτιος 29, 2023. Ελλάδα.

Πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης έστειλαν επιστολή στον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τον Υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, καλώντας τη χώρα να αναθεωρήσει τις πολιτικές της στη Συρία και να λάβει μέτρα ενάντια στις προσπάθειες εξομάλυνσης με τη Συρία.

Σχεδόν 40 πρώην ανώτεροι αξιωματούχοι και διοικητές των ΗΠΑ, καθώς και ένας αριθμός ακτιβιστών και ειδικών σε θέματα Συρίας, προέτρεψαν τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάιντεν και τον υπουργό Εξωτερικών Μπλίνκεν να επανεξετάσουν τις πολιτικές τους στη Συρία και να μην επιτρέψουν στις χώρες της Μέσης Ανατολής να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με τη Συρία.

Μεταξύ αυτών είναι ο πρώην διοικητής της CENTOM Κεντ ΜακΚένζι, ο πρώην διευθυντής πληροφοριών των ΗΠΑ Τζον ΜακΛόφλιν, ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ιράκ και Τουρκία  Τζέιμς Τζέφρι, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τζέφρι Φέλτμαν, που υπέγραψαν την επιστολή που έστειλαν στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.


Η επιστολή καλούσε την αμερικανική κυβέρνηση να αναθεωρήσει την πολιτική της στη Συρία και να αποτρέψει ένα κύμα προσέγγισης μεταξύ χωρών της Μέσης Ανατολής και Σύρων αξιωματούχων.

Στην επιστολή που γράφτηκε με τα ονόματα της πρώην κυβέρνησης των ΗΠΑ, ανέφερε ότι «Η αντίθεση στην εξομάλυνση με το συριακό καθεστώς δεν αρκεί μόνο με λόγια. Γιατί αυτό θα βλάψει όλες τις ελπίδες για αποκατάσταση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή».

Η επιστολή, ήρθε σε μια περίοδο που οι αραβικές χώρες και η τουρκική κυβέρνηση προσπαθούν να εξομαλύνουν τις σχέσεις με τον Μπασάρ Άσαντ τους τελευταίους μήνες.

 Παρά τις ανησυχίες των ΗΠΑ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, η Αίγυπτος και το Ομάν προσπάθησαν να εξομαλύνουν τις σχέσεις με τη Δαμασκό. 

Ο Μπασάρ αλ Άσαντ επισκέφθηκε τα ΗΑΕ την περασμένη εβδομάδα. Η Τουρκία, από την άλλη, το τελευταίο διάστημα προσπαθεί να προσεγγίσει τη Συρία με τη μεσολάβηση της Ρωσίας.

Υπάρχουν επίσης προσπάθειες για την αναβίωση της ιδιότητας μέλους της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο. Η επιστολή κατηγορεί την κυβέρνηση Μπάιντεν ότι αντιτίθεται ανοιχτά στην εξομάλυνση των σχέσεων με τη Συρία, αλλά έδωσε κρυφά το πράσινο φως στις αραβικές χώρες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επανειλημμένα επιμείνει ότι δεν θα ομαλοποιήσουν τις σχέσεις με τη Συρία. «Η Ουάσιγκτον δεν είναι υπέρ της εξομάλυνσης των σχέσεων με τις συριακές αρχές και δεν θα άρει τις κυρώσεις κατά της κυβέρνησης της Δαμασκού έως ότου δούμε πραγματική πρόοδο στην πολιτική διαδικασία», δήλωσε ο Μπλίνκεν τον Οκτώβριο.

Σχετικά με την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι «δεν υποστηρίζουμε καμία χώρα να εξομαλύνει τις σχέσεις της με το καθεστώς Άσαντ».

«Δεν θα άρουμε τις κυρώσεις στη Συρία ούτε θα αλλάξουμε τη στάση μας για την ανοικοδόμηση της Συρίας έως ότου υπάρξει πραγματική και διαρκής πρόοδος προς μια πολιτική λύση», δήλωσε ο Βεντάντ Πατέλ, εκπρόσωπος του Γραφείου Παγκόσμιων Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Rûdaw

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr