Σκόπια: «Νίκη της μακεδονικής γλώσσας στην Ελλάδα- Το δικαστήριο στη Φλώρινα απέρριψε τις αγωγές»

Το σλαβικό αλφάβητο που αναγνωρίστηκε ως μακεδονικό επίσημα από το ελληνικό κράτος...


Μάρτιος 19, 2023. Ελλάδα.

Το βασικό δικαστήριο της Φλώρινας, με δύο ξεχωριστές αποφάσεις, απέρριψε επίσημα αρκετές αιτήσεις/αγωγές για ακύρωση της αρχικής απόφασης έγκρισης του αιτήματος εγγραφής του, σύμφωνα με την ανακοίνωση, του Κέντρου Μακεδονικής Γλώσσας στη Φλώρινα (στο σλαβικό κείμενο η πόλη Φλώρινα αναφέρεται ως Λερίν).

Η ανακοίνωση υπενθυμίζει ότι στις 27 Ιουλίου 2022 εγκρίθηκε από το ελληνικό δικαστήριο η αίτηση εγγραφής του Κέντρου Μακεδονικής Γλώσσας ως μη κυβερνητικής οργάνωσης/σύλλογος, καθιστώντας το, τον πρώτο οργανισμό που μεριμνά άμεσα για την εγγραφή της μακεδονικής γλώσσας. και αναγνωρίζεται ως τέτοιο από τις ελληνικές κρατικές αρχές, γράφει η Novamakedonija.


Ωστόσο, αμέσως μετά την ανακοίνωση μιας τέτοιας απόφασης, αρκετές αιτήσεις/αγωγές από «τρίτους ενδιαφερόμενους» υποβλήθηκαν στο Δικαστήριο της Φλώρινας για ακύρωση της αρχικής απόφασης εγγραφής. 


Αρκετές ακροδεξιές οργανώσεις και πολιτικά κόμματα της πολιτείας εμφανίστηκαν ως υποβάλλοντες τέτοιου είδους αιτήματα, ενώ ένα από τα αιτήματα υποβλήθηκε προσωπικά από τον εισαγγελέα στην επικράτεια της περιφέρειας Φλώρινας.

Η πρώτη από τις δίκες πραγματοποιήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου 2023. Σε μια ατμόσφαιρα γεμάτη εντάσεις, συμπληρωμένη από υπερπλήρεις αίθουσες δικαστηρίων, το Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας παρουσίασε τα επιχειρήματά του ενώπιον του Δικαστηρίου, μεταξύ άλλων, παρουσιάζοντας στοιχεία για την αναγνώριση της μακεδονικής γλώσσας από το ελληνικό κράτος πριν από περισσότερο από έναν αιώνα.

Με τις ιστορικές αποφάσεις της 16ης Μαρτίου 2023, το Βασικό Δικαστήριο της Φλώρινας απέρριψε το αίτημα/αγωγή της εισαγγελικής αρχής, τα αιτήματα που υπέβαλαν η «Παμμακεδονική Ένωση Μακεδονικού Αγώνα Ελλάδος-Αυστραλίας» και η «Πανελλήνια Ένωση Απόγονοι των Μακεδόνων - Παύλος Μελάς», όπως και αυτά που υπέβαλαν ο «Σύλλογος για την Άμυνα Μακεδονίας και Θράκης», η «Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών», ο «Σύλλογος Αριστοτέλης», η «Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού» και η «Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας».

Τα αιτήματά τους απορρίφθηκαν ως αβάσιμα, ενώ ορισμένα από αυτά χαρακτηρίστηκαν ως εντελώς απαράδεκτα.

Με αυτό, το Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα παραμένει νόμιμα εγγεγραμμένος μη κυβερνητικός οργανισμός στη χώρα.

Το Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας εκφράζει την απροκάλυπτη ικανοποίησή του που μετά από αγώνα δεκαετιών, ο μακεδονόφωνος πληθυσμός στην Ελλάδα έλαβε θετική δικαστική έκβαση ως προς τα θεμιτά αιτήματά του. Το δικαίωμα στον ελεύθερο συνεταιρισμό είναι επιτέλους διαθέσιμο και σεβαστό σε σχέση με έναν οργανισμό για την υποστήριξη της μακεδονικής γλώσσας.

Το Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα θα συνεχίσει να εργάζεται για την επίτευξη των στόχων του, οι οποίοι περιλαμβάνουν:

– Μελέτη της μακεδονικής λογοτεχνικής γλώσσας από τους πολίτες της Ελλάδας, μέσω διαδικτυακού τόπου.

- Υποστήριξη προσπαθειών εισαγωγής της Μακεδονικής γλώσσας ως προαιρετικού μαθήματος σε δημόσια σχολεία (πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια) και πανεπιστήμια στην Ελλάδα, που βρίσκονται στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, της Κεντρικής Μακεδονίας, της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

- Υποστήριξη των προσπαθειών για μελλοντική συγκρότηση παιδαγωγικών σχολών/τμημάτων εντός των υφιστάμενων πανεπιστημίων στην Ελλάδα για την κατάρτιση εκπαιδευτικών στη μακεδονική γλώσσα, καθώς και για την ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών και διδακτικού υλικού.

Το Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα ενθαρρύνει και ενθαρρύνει τους ομιλητές της μακεδονικής γλώσσας να συνεχίσουν τον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματά τους.

Nova Makedonija

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr