Ο Έντι Ράμα ζητά εξηγήσεις από τον γ.γ. του ΟΗΕ που δεν αναφέρει ως ‘χώρα’ το Κόσοβο


Μάρτιος 22, 2023. Ελλάδα.

Τίρανα.

Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα αντέδρασε στη δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος αποκαλεί τη συμφωνία της Αχρίδας ως συμφωνία μεταξύ «Βελιγραδίου και Πρίστινα» και όχι  μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου, μετέδωσαν αλβανικά ΜΜΕ.

Προσθέτουν ότι ο χαιρετισμός του Γκουτέρες για τη Συμφωνία στην Αχρίδα δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα των Ηνωμένων Εθνών, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αναφέρεται ως χώρα το Κόσοβο.

Ο Ράμα ρωτά «είναι λάθος ή ολίσθημα και απαιτεί άμεση εξήγηση».

««Βελιγράδι και Πρίστινα»;! Σοβαρό λάθος ή ολίσθημα. Η επίσημη ονομασία είναι ‘Συμφωνία για την Ομαλοποίηση των Σχέσεων Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας’ και θα ήταν απαράδεκτο εάν ο Γενικός Γραμματέας εσκεμμένα δεν χρησιμοποίησε το σωστό όνομα. Παρακαλώ δώστε μια άμεση εξήγηση», γράφει ο Ράμα.

Στις 18 Μαρτίου στην Αχρίδα, μετά από περισσότερες από 12 ώρες διαπραγματεύσεων μεταξύ του πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου, Άλμπιν Κούρτι και του προέδρου της Σερβίας,  Αλεξάνταρ Βούτσιτς, επιτεύχθηκε συμφωνία για το Παράρτημα για την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Διαλόγου, αλλά χωρίς την υπογραφή των μερών. 

Ωστόσο, ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε ότι η συμφωνία και το παράρτημα για την εφαρμογή της θεωρούνται εγκεκριμένα.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr