Η Ελβετία καταστρέφει αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα αρνούμενη να τα μεταφέρει στην Ουκρανία


Μάρτιος 14, 2023. Ελλάδα.

Ζυρίχη.

Δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο ελβετικός στρατός είχε ξεκινήσει την αποσυναρμολόγηση και καταστροφή δεκάδων συστημάτων αεράμυνας, αντί να τα μεταφέρει στην Ουκρανίαμ αφού η χώρα αρνείται να σπάσει την ουδετερότητά της.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «NZZ am Sonntag», ο ελβετικός στρατός έχει αρχίσει την καταστροφή 60  βρετανικών αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων Rapiers.

Η Ελβετία καταστρέφει
πυραύλους που λειτουργούν
NZZ am Sonntag

Το Rapiers είναι ένα αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα που αναπτύχθηκε από την British Aircraft Corporation τη δεκαετία του 1960 για τον Βρετανικό Στρατό και τη Βασιλική Αεροπορία.

Μάλιστα, η γαλλική εφημερίδα «Le Monde» πιστεύει ότι «η Ελβετία, από την αρχή του πολέμου, έχει προκαλέσει την οργή των Ευρωπαίων εταίρων της εμποδίζοντάς τους να δώσουν στις ουκρανικές δυνάμεις τα πυρομαχικά που τους πουλάει».

Τώρα, «έχει φτάσει ένα νέο στάδιο μη συνεργασίας, όταν μια ελβετική εφημερίδα αποκάλυψε ότι ο στρατός της χώρας καταστρέφει ένα ολόκληρο οπλοστάσιο που είναι ακόμα χρησιμοποιήσιμο και αποτελεσματικό, αν και λίγο ξεπερασμένο».

Η απόφαση για την καταστροφή των συστημάτων αεράμυνας Rapiers πυροδότησε έντονες αντιδράσεις από πολιτικούς που εργάζονται στον τομέα της ασφάλειας.

«Η μεταφορά όπλων στην Ουκρανία είναι νομικά δυνατή και η καταστροφή τους είναι παράλογη», δήλωσε ο Φρανσουά Πόιντ, μέλος της Εθνικής Συνέλευσης των Πρασίνων Φιλελευθέρων και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής Ασφάλειας, όπως σημειώνει η εφημερίδα της Ζυρίχης.

Le Monde

Εκτός από την απόφαση να καταστρέψει τα συστήματα αεράμυνας, ο ελβετικός στρατός αναμένεται επίσης να παροπλίσει αρκετά ξένα οπλικά συστήματα τα επόμενα χρόνια, συμπεριλαμβανομένων 248 αμερικανικών τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης M113 και 100 βαρέων όπλων M109.

Η Ελβετία έχει αντιμετωπίσει πιέσεις από το Βερολίνο να αλλάξει την πολιτική της ουδετερότητας, όταν αρνήθηκε να σταλούν στην Ουκρανία ελβετικά πυρομαχικά που απέκτησε η Γερμανία πριν από δεκαετίες.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr