Στη Ρωσία, η Διεθνής Διαφάνεια κηρύχθηκε «ανεπιθύμητη οργάνωση»

 


Μάρτιος 7, 2023. Ελλάδα.

Μόσχα.

Η Γενική Εισαγγελία της Ρωσίας αναγνώρισε τη Διεθνή Διαφάνεια (Transparency International) ως «ανεπιθύμητη οργάνωση», δημοσιεύει η εφημερίδα Kommersant ,  η οποία επικαλείται ανακοίνωση στην επίσημη ιστοσελίδα της δικαστικής αρχής.

Υπενθυμίζεται ότι το ρωσικό παράρτημα της οργάνωσης αναγνωρίστηκε ως ξένος πράκτορας το 2015.

Σύμφωνα με το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα, η Διεθνής Διαφάνεια, «ενεργώντας επίσημα ως οργάνωση που καταπολεμά τη διαφθορά σε όλο τον κόσμο, αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας, θέτοντας απειλή για τα θεμέλια της συνταγματικής τάξης και ασφάλειας της χώρας».

«Οι δραστηριότητες αυτής της οργάνωσης ξεπερνούν σαφώς τους διακηρυγμένους σκοπούς και στόχους», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Γενική Εισαγγελία.

Η Transparency International ιδρύθηκε το 1993. Σκοπός του οργανισμού είναι η καταπολέμηση της διαφθοράς και η διερεύνηση του επιπέδου της σε χώρες σε όλο τον κόσμο.

Ο χαρακτηρισμός ως «ανεπιθύμητος οργανισμός» θα επιβαρύνει τα μέλη του στη Ρωσία με ποινική ευθύνη σύμφωνα με το άρθρο. 284.1 του Ποινικού Κώδικα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Η ανώτατη ποινή του άρθρου αυτού είναι φυλάκιση μέχρι τέσσερα χρόνια. Η διοικητική και ποινική ευθύνη απειλεί όσους επιμένουν να διανέμουν υλικό της ανεπιθύμητης οργάνωσης ή την υποστηρίζουν οικονομικά.

Όπως, εξάλλου, σημειώνει η ιστοσελίδα « The Moscow Times»:

«Οργανισμοί που χαρακτηρίζονται ως ‘ανεπιθύμητοι’ από τις ρωσικές αρχές είναι νομικά υποχρεωμένοι να αυτοδιαλυθούν ως νομικά πρόσωπα στη χώρα και κάθε άτομο που συνεργάζεται με μια λεγόμενη ‘ανεπιθύμητη’ ομάδα διατρέχει τον κίνδυνο κατηγοριών κακουργήματος.

Η Διεθνής Διαφάνεια Ρωσίας  αντέδρασε  στην είδηση ​​το βράδυ της Δευτέρας με tweet:  «Έχουμε ενημερωθεί με την απόφαση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του Γενικού Εισαγγελέα. Δεν γνωρίζουμε ποιος ήταν ο λόγος της απόφασης. Αυτήν τη στιγμή εξετάζουμε τη δήλωση για να καθορίσουμε ποια μέτρα μπορούμε να λάβουμε».


2/3 руководство которой осуществляют граждане зарубежных стран». Мы ознакомились с решением, опубликованным на сайте Генеральной прокуратуры. Нам неизвестно, что послужило основанием для этого решения.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr