Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023

Τζον Μπόλτον: Ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ


Μάρτιος 15, 2023. Ελλάδα.

Ουάσινγκτον/Ερμπίλ

Ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον δήλωσε ότι «η ανεξαρτησία του Κουρδιστάν είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ».

 Ωστόσο, ο Μπόλτον τόνισε ότι το 99 τοις εκατό των διπλωματών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι εναντίον ενός ανεξάρτητου κράτους του Κουρδιστάν.

Γνωστός ως «στενός φίλος των Κούρδων» στις ΗΠΑ, ο Μπόλτον είναι γνωστός για την αντίθεσή του στον τότε πρόεδρο Τραμπ για το «κουρδικό ζήτημα» ενώ ήταν σύμβουλος εθνικής ασφάλειας στη διοίκηση του Λευκού Οίκου.

Μιλώντας στον ανταποκριτή του Rûdaw στην Ουάσιγκτον Ντιάρ Κούρντε, ο Τζον Μπόλτον απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις ΗΠΑ το 2024, τον πόλεμο στην Ουκρανία, την πολιτική των ΗΠΑ στην περιοχή και τους Κούρδους.


«Στρατηγικές απειλές Κίνα, Ρωσία και Ιράν»


Ανέφερε ότι ακόμη εξετάζει αν θα είναι υποψήφιος ή όχι στις προεδρικές εκλογές, ο Μπόλτον είπε: «Σκέφτηκα πολύ σοβαρά αυτό το θέμα το 2016. Νομίζω ότι είναι σημαντικό να αξιολογήσουμε τις εκλογές του 2024 με όλες τις διαστάσεις τους, ιδιαίτερα τη διάσταση της εθνικής ασφάλειας», είπε.

«Δεν πρόκειται να διεκδικήσω τις προεδρικές εκλογές μόνο και μόνο για να βρεθώ απέναντι στον Τραμπ,  ωστόσο, πιστεύω ότι θα κερδίσω τις εκλογές», πρόσθεσε ο Μπόλτον.

Ο Μπόλτον ξεκαθάρισε ότι η Κίνα και η Ρωσία αποτελούν «στρατηγικές απειλές» για τις ΗΠΑ, αλλά η κατάσταση στη Μέση Ανατολή ανησυχεί την αμερικανική ηγεσία:

«Ωστόσο, οι απειλές εμπλουτισμού ουρανίου, κατοχή βιολογικών και χημικών όπλων και η απειλή της διεθνούς τρομοκρατίας είναι οι ανησυχίες που έχουμε αυτή τη στιγμή. Υπάρχουν επίσης απειλές από το Ιράν στην περιοχή, όπως απειλές τρομοκρατίας, επιθυμία απόκτησης πυρηνικών όπλων και όπλων μαζικής καταστροφής. Γι' αυτό η εύρεση ενός τρόπου για την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για τις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε.


 «Η πολιτική των ΗΠΑ για το Ιράν πρέπει να είναι προς μια αλλαγή κυβέρνησης»


Τόνισε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν βλέπει την κινεζική πολιτική ως «αρκετά ισχυρή» και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση της Ουάσινγκτον πρέπει να έχει καλύτερη πολιτική για να αποτρέψει τη Ρωσία.

«Νομίζω ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν επαναλαμβάνει αυτό που έκανε η κυβέρνηση Ομπάμα για το Ιράν», είπε ο Τζον Μπόλτον, προσθέτοντας ότι έγιναν παραχωρήσεις στο Ιράν για να επιστρέψει στην πυρηνική συμφωνία του 2015 για δύο χρόνια.

Ο Μπόλτον δήλωσε για το Ιράν:

«Όσο παραμένει αυτό το καθεστώς, θα συνεχίσει να είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της περιοχής» και υπερασπίστηκε την άποψη ότι «νομίζω ότι η πολιτική των ΗΠΑ για το Ιράν πρέπει να είναι προς μια αλλαγή κυβέρνησης».

 

«Ο Ερντογάν κερδίζει στον δεύτερο γύρο»


Αναφερόμενος στις εκλογές που θα διεξαχθούν στην Τουρκία τον Μάιο, ο Μπόλτον είπε: «Νομίζω ότι ο Ερντογάν θα κερδίσει την πλειοψηφία. Ωστόσο, θα κερδίσει στον δεύτερο γύρο, όχι στον πρώτο γύρο», είπε. 

«Νομίζω ότι ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ», είπε ο Μπόλτον. Νομίζω ότι οι κουρδικές περιοχές του Ιράκ μπορούν να αποτελέσουν το θεμέλιο μιας ανεξάρτητης χώρας. 

«Νομίζω ότι άλλα μέρη του Ιράκ πρέπει να αναδιοργανωθούν διαφορετικά, κάτι που είναι μια περίπλοκη κατάσταση», είπε.


«Οι διπλωμάτες των ΗΠΑ ενάντια στο ανεξάρτητο Κουρδιστάν»


 Ο Μπόλτον σημείωσε ότι υποστήριξε το Δημοψήφισμα (της Κουρδικής Περιφέρειας του Ιράκ) για την Ανεξαρτησία του 2017, ωστόσο, είπε ότι το 99 τοις εκατό των διπλωματών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ είναι «κατά ενός ανεξάρτητου κράτους του Κουρδιστάν».

Επεσήμανε ότι το κουρδικό ζήτημα είναι ένα από τα πιο σημαντικά στην Τουρκία:

«Νομίζω ότι αυτό είναι ένα θέμα για το οποίο οι Κούρδοι στην Τουρκία πρέπει να συζητήσουν με τους Τούρκους πολίτες».


(Rûdaw)


The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr