Λιβύη: Οι νέες συνταγματικές τροποποιήσεις για τις εκλογές περιέχουν ασάφειες- απορρίπτονται από τον ΟΗΕ

«Το Κρατικό Συμβούλιο της Λιβύης εγκρίνει τροπολογίες που ανοίγουν το δρόμο για τις εκλογές»

 Μάρτιος 3, 2023. Ελλάδα.

Χθες, το Ανώτατο Συμβούλιο της Επικρατείας στη Λιβύη ανακοίνωσε την έγκριση, σε έκτακτη συνεδρίαση, της δέκατης τρίτης συνταγματικής τροποποίησης, η οποία τελικά εγκρίθηκε από τη Βουλή, ανοίγοντας τον δρόμο για τις εκλογές.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι συμφωνήθηκε να ξεκινήσει η συγκρότηση επιτροπής για την ανάπτυξη εκλογικών νόμων προς έγκριση στην επόμενη συνεδρίαση.

Απορρίφθηκε από τον Μπατέλι

Η συνταγματική τροποποίηση, η οποία εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο πριν από εβδομάδες, και το Συμβούλιο της Επικρατείας την ενέκρινε χθες, απορρίπτεται από τον απεσταλμένο του ΟΗΕ, Αμπντουλάχ Μπατίλι, επειδή δεν καθορίζει τις προϋποθέσεις για την υποψηφιότητα για την προεδρία, που είναι το κύριο σημείο της διαμάχης μεταξύ των ηγετών της Λιβύης, ούτε διευκρινίζει ξεκάθαρα χρονοδιαγράμματα για τις εκλογές, ένα βήμα που είδαν οι Λίβυοι αναλυτές και ήρθε να φράξει τον δρόμο για τη νέα διεθνή πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή εκλογών στη χώρα.

 

Το σχέδιο Μπατέλι

 

Πριν από λίγες ημέρες, ο Μπατέλι παρουσίασε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ένα νέο σχέδιο για τη διεξαγωγή κοινοβουλευτικών και προεδρικών εκλογών στη Λιβύη πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους, το οποίο απαιτεί τη συγκρότηση επιτροπής στην οποία συμμετέχουν όλα τα πολιτικά κόμματα, οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και οι φυλές και καθορίζει οδικό χάρτη και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για την οργάνωση της εκλογικής διαδικασίας.

 

Αυτό το σχέδιο, το οποίο έλαβε άνευ προηγουμένου εξωτερική και διεθνή υποστήριξη, αντιτάχθηκε από τα τοπικά κόμματα, καθώς το λιβυκό κοινοβούλιο έκρινε ότι η έκκληση για συγκρότηση επιτροπής διαλόγου είναι μια από τις αρμοδιότητές του με το Ανώτατο Συμβούλιο του Κράτους, και τόνισε τη λιβυκή αρμοδιότητα της πολιτικής διαδικασίας, και είπε ότι είναι «ο μόνος εγγυητής για την επιτυχία οποιωνδήποτε πρωτοβουλιών σε αυτό το θέμα».

 

Τόνισε την αρμοδιότητα της Λιβύης στην πολιτική διαδικασία και είπε ότι είναι ο μόνος εγγυητής για την επιτυχία οποιωνδήποτε πρωτοβουλιών σε αυτό το θέμα.

 

Το Κοινοβούλιο κατηγόρησε την αποστολή του ΟΗΕ ότι δεν είναι ουδέτερη μεταξύ των λιβυκών κομμάτων, καταγγέλλοντας ότι θεωρήθηκε υπεύθυνη για τη διατάραξη των εκλογών, σημειώνοντας σε αυτό το πλαίσιο ότι «η παρεμπόδιση και η διατάραξη της συμφιλίωσης, καθώς και η διαφθορά και η σπατάλη δημοσίου χρήματος, είναι μεταξύ των πιο σημαντικών παραγόντων για τη διατάραξη της εκλογικής διαδικασίας στη χώρα, μαζί με τις εξωτερικές παρεμβάσεις και την αποτυχία ολοκλήρωσης του χάρτη των αποτελεσμάτων της Γενεύης εντός των καθορισμένων προθεσμιών.

 

Η αλ Μανγκούς επικροτεί τη συνταγματική τροποποίηση

 

Η υπηρεσιακή υπουργός Εξωτερικών  Ναζλά αλ Μανγκούς επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Τρίπολης εργάζεται με αποφασιστικότητα για να επιτύχει την εκλογική διαδικασία και να τερματίσει τα μεταβατικά στάδια, και ότι οι εθνικές και διεθνείς προσπάθειες σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να κατευθύνονται προς την επιτυχία του μονοπατιού της μεταβατικής δικαιοσύνης και εθνικής συμφιλίωσης.

 Η αλ Μανγκούς πρόσθεσε, «Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ενεργοποιήσει και να κάνει αυτό το μονοπάτι επιτυχημένο, και επαινώ εδώ τα βήματα που έλαβε το Προεδρικό Συμβούλιο σε αυτόν τον τομέα. Εργαζόμαστε με πλήρη ευθύνη για να αποφύγουμε τυχόν τραγωδίες στις οποίες εκτίθενται οι μετανάστες και προσβλέπουμε σε μεγαλύτερο διεθνή ρόλο για να υποστηρίξουμε το όραμά μας».

Al Bayan

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr