Μετά το ένταλμα σύλληψης του Πούτιν, η Ρωσία μηνύει διεθνείς ποινικούς δικαστές


Μάρτιος 20, 2023. Ελλάδα.

Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσικής Ομοσπονδίας ανακοίνωσε, τη Δευτέρα, την έναρξη ποινικής υπόθεσης κατά του Γενικού Εισαγγελέα και των δικαστών του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, οι οποίοι εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης κατά του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, γράφει αραβικό δημοσίευμα.

Η ανακριτική επιτροπή τόνισε ότι «η ποινική δίωξη είναι φυσικά παράνομη, καθώς δεν συντρέχουν λόγοι για ποινική δίκη».

Σημείωσαν ότι «σύμφωνα με τη Σύμβαση για την πρόληψη και την τιμωρία των εγκλημάτων που διαπράττονται κατά διεθνώς προστατευόμενων προσώπων της 14ης Δεκεμβρίου 1973, οι αρχηγοί κρατών απολαμβάνουν απόλυτης ασυλίας από τη δικαιοδοσία ξένων κρατών».

Πριν από 3 ημέρες, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης του Ρώσου προέδρου, για «εγκλήματα πολέμου» λόγω υποτιθέμενης συμμετοχής του στις απαγωγές παιδιών από την Ουκρανία .

Το δικαστήριο ανέφερε σε ανακοίνωση την Παρασκευή ότι ο Πούτιν «φέρεται να είναι υπεύθυνος για το έγκλημα πολέμου της παράνομης απέλασης πληθυσμού (παιδιών) και της παράνομης μεταφοράς πληθυσμού (παιδιών) από τις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας στη Ρωσική Ομοσπονδία».

Εξέδωσε επίσης ένταλμα σύλληψης για την Maria Alekseevna Lvova Belova, Επίτροπο για τα Δικαιώματα του Παιδιού στο Γραφείο του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, για παρόμοιες κατηγορίες.

Το δικαστήριο είπε ότι το προδικαστικό τμήμα του διαπίστωσε ότι υπήρχαν «βάσιμοι λόγοι να πιστεύει ότι κάθε ύποπτος φέρει ευθύνη για το έγκλημα πολέμου της παράνομης απέλασης και το έγκλημα της παράνομης μεταφοράς πληθυσμού από τις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας στη Ρωσική Ομοσπονδία», αναφερόμενος στα παιδιά της Ουκρανίας…

Sky News Arabia

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr