Πρωθυπουργός Μολδαβίας: Δεν υπάρχει κίνδυνος κλιμάκωσης στη χώρα- Η Ρωσία δεν μπορεί να φθάσει μέχρι εδώ


Μάρτιος 1, 2023. Ελλάδα.

Η Ρωσία δεν μπορεί να φτάσει στη Δημοκρατία της Μολδαβίας στρατιωτικά και δεν υπάρχει κίνδυνος κλιμάκωσης στη Δημοκρατία της Μολδαβίας σήμερα.

 Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Μολδαβίας,  Ντορίν Ρεκεάν, κατά τη διάρκεια της εκπομπής «Πέρα από το μαύρο και το άσπρο» στο κανάλι TVR 1.

«Σήμερα δεν υπάρχει κίνδυνος κλιμάκωσης στη Δημοκρατία της Μολδαβίας και ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης ήταν περισσότερο παρών, από το Φθινόπωρο. Έχουμε αμφισβητηθεί εδώ και πολύ καιρό.

 Πρέπει να καταλάβουμε ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ του κινδύνου της στρατιωτικής απόπειρας κλιμάκωσης και της αποσταθεροποίησης.

Ταυτόχρονα, οι αρχές του Κισινάου μπορούν να αντιμετωπίσουν οποιεσδήποτε προκλήσεις και έχουν μάθει να διασφαλίζουν την τάξη και την ειρήνη στη Μολδαβία», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ντορίν Ρεκεάν στο πλατό της εκπομπής: "Πέρα από το μαύρο και το άσπρο" στο TVR 1.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι η Ρωσία δεν έχει αρκετούς πόρους για κλιμάκωση. 

«Είναι σαφές ότι η Ρωσία δεν μπορεί να φτάσει στη Δημοκρατία της Μολδαβίας στρατιωτικά. Η Δημοκρατία της Μολδαβίας έχει αρκετές ενοποιημένες δυνατότητες για να αντιμετωπίσει μια πιθανή κλιμάκωση από την Υπερδνειστερία. Η Ρωσία δεν κάνει τίποτα άλλο από το να προωθεί επιθετικά έναν πόλεμο που ονομάζεται υβριδικός – με  προπαγάνδα για να κλιμακώσει ορισμένες φιλοπολεμικές αφηγήσεις. Είμαι βέβαιος ότι αυτό δεν θα πετύχει.

Έχουμε αυτά τα κύματα που έρχονται περιοδικά, όταν αυξάνεται η αντίληψη των κινδύνων, των απειλών, αλλά αυτό είναι περισσότερο μέρος ενός πολέμου πληροφοριών, ενός υβριδικού πολέμου.

 Είναι πολύ μακριά τώρα και δεν έχουν την ικανότητα να κλιμακωθούν στρατιωτικά στη Δημοκρατία της Μολδαβίας. 

Εδώ είναι αλήθεια, είναι και ο ρόλος της Ουκρανίας που παλεύει, κερδίζει. Υπάρχει θεωρητικά κάθε δυνατότητα.

 Δεν θεωρούμε ότι υπάρχει λόγος ανησυχίας για στρατιωτική επίθεση. Αισθανόμαστε προστατευμένοι από τις δυνατότητες αεράμυνας. 

Γνωρίζουμε ότι πρέπει επίσης να επενδύσουμε σε δυνατότητες αεράμυνας - έχουμε ενισχύσει τον προϋπολογισμό. 

Δεν υπάρχει κίνδυνος στρατιωτικής κλιμάκωσης στη Δημοκρατία της Μολδαβίας σήμερα και οι κίνδυνοι μπορούν να αποφευχθούν με το σταθερό χέρι των αρχών στο Κισινάου», προσθέτει ο πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, Ντορίν Ρεκεάν.

Ο Πρωθυπουργός ευχαριστεί το Βουκουρέστι που ανταποκρίθηκε πολύ όταν η Δημοκρατία της Μολδαβίας χρειαζόταν να βρει εναλλακτικές λύσεις για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. 

«Φεύγω με την ίδια εντύπωση υποστήριξης, τις ίδιες διαβεβαιώσεις υποστήριξης για οποιοδήποτε απολύτως αίτημα από τη Δημοκρατία της Μολδαβίας», λέει ο Ρεκεάν.

Στη Ρουμανία βρίσκεται ο Πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, Ντορίν Ρεκεάν, στην πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό μετά την ορκωμοσία του.

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Ρουμανίας. Ο αξιωματούχος από το Κισινάου τόνισε ότι θέλει να εμβαθύνει τη στρατηγική συνεργασία με το Βουκουρέστι, ιδιαίτερα στον ενεργειακό και οικονομικό τομέα. 

Από την άλλη πλευρά, ο πρωθυπουργός Νικολάε Τσιούκα διαβεβαίωσε ότι η Ρουμανία θα συνεχίσει να προωθεί, μεταξύ άλλων στις Βρυξέλλες, την ανάγκη υποστήριξης της Δημοκρατίας της Μολδαβίας προκειμένου να αντισταθεί στην εχθρική στάση της Ρωσίας.


TVR Moldavia

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr