Πακιστανός ο νέος πρωθυπουργός της Σκωτίας

 


Μάρτιος 28, 2023. Ελλάδα.

Ο Χούμζα Γιουσάφ (Humza Yousaf), γιος μιας οικογένειας Πακιστανών μεταναστών, κέρδισε την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος στη Σκωτία. Ο Γιουσάφ αναμένεται να γίνει ο νέος πρωθυπουργός της Σκωτίας σήμερα.

Μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού της Σκωτίας και προέδρου του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP) Νίκολα Στέρτζον τόσο από την πρωθυπουργία όσο και από την αρχηγία του κόμματος στις αρχές Φεβρουαρίου, ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών Χούμζα Γιουσάφ κέρδισε την κούρσα για την ηγεσία. Γεννημένος σε οικογένεια μεταναστών από το Πακιστάν, ο Γιουσούφ έγινε ο πρώτος μη λευκός και μουσουλμάνος πρωθυπουργός της Σκωτίας.

«Ο παππούς μου δεν θα μπορούσε καν να το ονειρευτεί»

Σε συνέντευξή του, όπου ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του, είπε ότι ο παππούς του ήρθε στη Σκωτία από μια μικρή πόλη του Πακιστάν το 1962, ο Γιουσάφ είπε: «Δεν θα μπορούσε καν να το φανταστεί ότι μια μέρα ο εγγονός του θα ήταν υποψήφιος για την πρωθυπουργία της Σκωτίας».


«Μετά την κυβερνητική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο πέρυσι, το Συντηρητικό Κόμμα εξέλεξε τον Ρίσι Σουνάκ  τον πρώτο έγχρωμο και ινδικής καταγωγής πρωθυπουργό της χώρας.


«Υπογράφει την ανεξαρτησία της Σκωτίας»


Η Λόρνα Φιν, γραμματέας του SNP, ανακοίνωσε ότι η συμμετοχή στις εκλογές για την ηγεσία του κόμματος ήταν 70%. Στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας, στον οποίο συμμετείχαν σχεδόν 70.000 μέλη του SNP, ο Γιουσάφ έλαβε το 48% των ψήφων, η Κέιτ Φόρμπες το 40% και ο Ας Ρέγκαν το 11%. 

Ακόμη και όταν μοιράστηκαν οι δεύτερες προτιμήσεις, το αποτέλεσμα δεν άλλαξε, ο Γιουσάφ κέρδισε 52 από τις ψήφους και ανακηρύχθηκε νέος πρωθυπουργός της χώρας.

 Αναφερόμενος στον αγώνα της Σκωτίας για ανεξαρτησία από το Ηνωμένο Βασίλειο στην ομιλία του μετά την εκλογή του στην πρωθυπουργία,  ο Χούμζα Γιουσάφ δήλωσε: «Χρειαζόμαστε την ανεξαρτησία περισσότερο από ποτέ».

Γιος Μεταναστών

Ο Χούμζα Γιουσάφ γεννήθηκε στη Γλασκώβη της Σκωτίας Το 1985. Η μητέρα του ήταν μετανάστρια από τη Νότια Ασία, Κένυα, που αναγκάστηκε να μεταναστεύσει από την Αφρική λόγω ρατσισμού που στόχευε άτομα ινδικής καταγωγής. 

Ο πατέρας του ήταν λογιστής που ήρθε στη Σκωτία από Το Πακιστάν. Ο Χούμζα Γιουσάφ μεγάλωσε ως πιστός Μουσουλμάνος και από την παιδική του ηλικία πήρε ενεργό ρόλο σε ισλαμικές ενώσεις.

 Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης. Διετέλεσε υπουργός επί εννέα χρόνια στην κυβέρνηση της Σκωτίας.


Διεθνής Επικαιρότητα

 

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr