Σκόπια: Η κυβέρνηση ‘έκλεισε’ βουλγαρικό πολιτιστικό σύλλογο


Μάρτιος 22, 2023. Ελλάδα.

«Το Κεντρικό Μητρώο ανακοίνωσε σήμερα ότι ο βουλγαρικός σύλλογος « Ιβάν Μιχαήλοφ» έχει διαγραφεί μετά από απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης», γράφει δημοσίευμα των Σκοπίων.

Ο σύλλογος είχε προθεσμία για να αλλάξει το όνομά του, σύμφωνα με τις αλλαγές στον Νόμο περί Ενώσεων και Ιδρυμάτων.

Ο νόμος απαγορεύει τη σύσταση οργανώσεων που στο όνομα, το πρόγραμμα, τους στόχους και τις δραστηριότητές τους υποκινούν και καλούν σε στρατιωτική επίθεση, υποκίνηση εθνικού, φυλετικού, θρησκευτικού μίσους ή άλλης μισαλλοδοξίας, γενοκτονίας, εξόντωσης, εξάπλωσης και υποστήριξης υπέρ του φασισμού, ναζισμού, εθνικοσοσιαλισμού και του Τρίτου Ράιχ.

Προηγουμένως, η Επιτροπή για τη χρήση ονομάτων έδωσε αρνητική γνώμη σχετικά με τη χρήση του ονόματος  Ιβάν Μιχαήλοφ.

Από εδώ υποστήριξαν ότι το όνομα του βουλγαρικού συλλόγου αντιπροσωπεύει πρόκληση για τα εθνικά αισθήματα των πολιτών, θεωρώντας ότι πρόκειται για ένα πρόσωπο κοντά στη φασιστική ιδεολογία, που με τις πράξεις του αρνήθηκε τη μοναδικότητα του (σλαβο)μακεδονικού λαού και ταυτόχρονα προκάλεσε μισαλλοδοξία και μίσος προς τον (σλαβο) μακεδονικό λαό και κοινωνία.

Ο βουλγαρικός σύλλογος έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα αναζητήσει δικαιοσύνη στο Διεθνές Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr