Σέρβοι εθνικιστές και θρησκευτικές ομάδες διαμαρτύρονται κατά της συμφωνίας Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας

 



Μάρτιος 5, 2023. Ελλάδα.

Εκατοντάδες Σέρβοι εθνικιστές και Ορθόδοξοι Χριστιανοί πραγματοποίησαν πορεία στο Βελιγράδι την Κυριακή για να διαμαρτυρηθούν για το σχέδιο της Δύσης για βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου.

 Πολλοί Σέρβοι θεωρούν το Κοσσυφοπέδιο, όπου βρίσκονται οι κύριες εκκλησίες και τα μοναστήρια της σερβικής ορθόδοξης πίστης, ως την καρδιά του σερβικού έθνους.

Οι Σέρβοι, οι οποίοι θέλουν επίσης στενότερους δεσμούς με τη μακροχρόνια σύμμαχο της Σερβίας, Ρωσία, επικρίνουν τον Πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς για το ρόλο του στη διαπραγμάτευση της συμφωνίας με την υποστήριξη της Δύσης για το Κοσσυφοπέδιο.

Στις 27 Φεβρουαρίου, ο πρόεδρος της Σερβίας  Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Αλμπίν Κούρτι βλέπουν θετικά τη συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, αλλά δεν την υπέγραψαν.

«Ο λαός της Σερβίας που άφησε αυτή τη γη με αίμα δεν θα αφήσει το σερβικό Κοσσυφοπέδιο, γιατί το Κοσσυφοπέδιο είναι ιερό», είπε η Ζόριτσα Μόισιτς που συμμετείχε στη διαδήλωση του Βελιγραδίου.

Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία οργάνωσε τις δικές της προσευχές για το Κοσσυφοπέδιο, οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι το Πάσχα, αλλά δεν υποστήριξε δημόσια την πορεία και οι κληρικοί της δεν συμμετείχαν.

Την Παρασκευή, ο Πατριάρχης της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Πορφύριος, είπε κατά τη διάρκεια κηρύγματος ότι «κανείς δεν πρέπει να διδάσκει την εκκλησία... τι είναι το Κοσσυφοπέδιο... Η απελευθέρωση του Κοσσυφοπεδίου με λόγια είναι εύκολη».

Απαιτούνται περισσότερες συνομιλίες για την εφαρμογή της συμφωνίας και οι ηγέτες των δύο χωρών θα συναντηθούν ξανά υπό την επίβλεψη της ΕΕ στην πόλη Αχρίδα, δίπλα στην ομώνυμη λίμνη, στη Βόρεια Μακεδονία, στις 18 Μαρτίου.

VOA

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr