Κοβάτσεφσκι στο Βελιγράδι: «Δεν υπάρχει μεγαλύτερη βλακεία από τα σύνορα»


Μάρτιος 31, 2023. Ελλάδα.

Βελιγράδι.

Η Πρωθυπουργός της Σερβίας, Άνα Μπρνάμπιτς, καλωσόρισε σήμερα τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι, ο οποίος επισκέπτεται τη Σερβία.

Η πρωθυπουργός υποδέχτηκε τον συνάδελφό της μπροστά στο «Μέγαρο της Σερβίας», συνοδευόμενη από την ορχήστρα της Τιμητικής Φρουράς του Σερβικού Στρατού και την ανάκρουση των ύμνων των δύο χωρών.

Οι Μπρνάμπιτς και Κοβάτσεφσκι μίλησαν αρχικά κατ' ιδίαν και στη συνέχεια ακολούθησε συνεδρίαση της ολομέλειας των αντιπροσωπειών των δύο κυβερνήσεων, καθώς και υπογραφή εγγράφων.

Η πρωθυπουργός της Σερβίας, Άνα Μπρνάμπιτς, δήλωσε σήμερα ότι οι οικονομικές και πολιτικές σχέσεις μεταξύ της Σερβίας και της Βόρειας Μακεδονίας βελτιώνονται και ότι η πρωτοβουλία «Ανοικτά Βαλκάνια» έχει συμβάλει σε αυτό. Είπε επίσης ότι μεγάλο μέρος των σημερινών συνομιλιών αφιερώθηκε σε αυτήν την πρωτοβουλία και τα έργα.

Η Μπρνάμπιτς επεσήμανε ότι οι οικονομικές σχέσεις βελτιώνονται ως αποτέλεσμα αυτής της πρωτοβουλίας και εξέφρασε την προσδοκία ότι φέτος η εμπορική ανταλλαγή θα ξεπεράσει το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ και ίσως ακόμη και τα δύο δισεκατομμύρια.

Ο Μπρνάμπιτς είπε επίσης ότι οι εξαγωγές της Σερβίας στη Βόρεια Μακεδονία αυξήθηκαν κατά 16 τοις εκατό και ότι αυξήθηκαν επίσης οι εισαγωγές.

«Κατά κάποιον τρόπο ισορροπούμε και είναι υπέροχο τόσο για εσάς όσο και για εμάς. Η Σερβία είναι ο τέταρτος εμπορικός εταίρος της Βόρειας Μακεδονίας μετά τη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία και την Ελλάδα», δήλωσε η Μπρνάμπιτς.

 

Υποστήριξη για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση

 


Πρόσθεσε ότι συζήτησε και με τον βορειομακεδόνα
(:severnomakednoskim) συνάδελφό της για τη βελτίωση του εμπορίου και των αγροτικών ανταλλαγών, δηλαδή για την ανταλλαγή τροφίμων.

Σύμφωνα με αυτήν, η απόφαση να μην συμμετάσχει κανείς στα Ανοικτά Βαλκάνια είναι πολιτική, αλλά είναι ρεαλιστική και οικονομικά έξυπνη η ένταξη.

«Είναι επίσης ένα καλό σύμβολο για τις νεότερες γενιές ότι τα Βαλκάνια μπορεί να είναι διαφορετικά και το μέλλον μας πολύ πιο όμορφο. Και υπό αυτή την έννοια, όταν κοιτάξετε την έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας, το ΑΕΠ μας θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 7 τοις εκατό. Είναι απίστευτο όσον αφορά την ποιότητα ζωής για όλους μας και οι αριθμοί τα λένε όλα και είναι ξεκάθαρα»,  είπε.

Μιλώντας για τις πολιτικές σχέσεις των δύο χωρών, είπε ότι στις 6 Απριλίου θα υπογραφεί ένα καινοτόμο μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και ότι η ημερομηνία για την τρίτη κοινή σύνοδο των δύο κυβερνήσεων που θα πραγματοποιηθεί στη Σερβία, συμφωνήθηκε. 

Είπε επίσης ότι η Σερβία υποστηρίζει τη διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Βόρειας Μακεδονίας και ότι ό,τι είναι καλό για τις χώρες της περιοχής με στόχο την ταχύτερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι καλό και για τη Σερβία.

Η Μπρνάμπιτς επεσήμανε ότι τον περασμένο Φεβρουάριο, μετά από ένα διάλειμμα 17 ετών, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση της μικτής επιτροπής για τις μειονότητες και ότι ελπίζει ότι η δεύτερη συνεδρίαση αυτού του οργάνου θα πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.


«Τα σύνορα είναι ανοησία»



Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι είπε ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη βλακεία από τα σύνορα.

«Δεν μου αρέσει όταν κάποιος ανακοινώνει έργα για τη βελτίωση του ελέγχου των συνόρων. Δεν τα χρειαζόμαστε, φαντάζομαι τα Δυτικά Βαλκάνια ως μια περιοχή χωρίς σύνορα,  είπε.

Επισήμανε ότι το Open Balkans είναι μια πρωτότυπη πρωτοβουλία που βασίζεται στις τέσσερις ελευθερίες και ότι κυριαρχεί η οικονομική πολιτική.

«Τα κράτη δεν έχουν πολιτικά ζητήματα, κάθε πρωτοβουλία έχει αντιπάλους, αλλά η κριτική βασίζεται σε υποθέσεις, όχι στην πραγματικότητα»

Είπε ότι η Βόρεια Μακεδονία και η Σερβία δεν έχουν ούτε ένα ανοιχτό ζήτημα, ούτε ένα άλυτο πρόβλημα.


Tanjug, blic.rs, 

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr