Κόσοβο: «Σειρά συναντήσεων αξιωματούχων- ο Δένδιας ήταν εκεί για έκτη φορά»


Μάρτιος 14, 2023. Ελλάδα.

Πριν από την προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ του Σέρβου προέδρου  Αλεξάνταρ Βούτσιτς και του πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου Αλμπίν Κούρτι στην Αχρίδα - στις 18 Μαρτίου, όπως συνηθίζεται, διεθνείς διπλωμάτες συναντήθηκαν στην Πρίστινα με υψηλόβαθμους αξιωματούχους και το θέμα τους είναι ο διάλογος, γράφει η σερβική  εφημερίδα «Ντάνας».

Έτσι, ο Αμερικανός πρέσβης στην Πρίστινα, Τζέφρι Χοβενιέ, συναντήθηκε χθες με την πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου Βιόσα Οσμάνι, τον αρχηγό του PDK, Μέμλι Κρασνίκι και την αντιπρόεδρο της Συνέλευσης του Κοσσυφοπεδίου Σαράντα Μπογκούγεφτσι.

Ο Χοβενιέ και ο Οσμάνι, όπως ανακοινώθηκε εν συντομία από το γραφείο του προέδρου του Κοσσυφοπεδίου, συζήτησαν για τις τελευταίες εξελίξεις, τον διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινα, τη συνεργασία και τον συντονισμό του Κοσσυφοπεδίου και των αμερικανικών θεσμών.

Ο Αμερικανός πρέσβης ανακοίνωσε τη συνάντηση με τη Σαράντα Μπογκούγεφτσι, λέγοντας σύντομα στο Twitter:

«Είναι πάντα χαρά να συναντώ τη φίλη μου, Αντιπρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης του Κοσσυφοπεδίου, Σαράντα Μπογκούγεφτσι. Τη θαυμάζω για την ηγεσία και το θάρρος της και εκτιμώ την οξυδερκή της οπτική σε βασικά ζητήματα».

Χθες, ο Αμερικανός πρέσβης συναντήθηκε και με τον Μέμλι Κρασνίκι, κάτι που ανέφερε ο ηγέτης του PDK στο κοινωνικό δίκτυο Facebook.

Σύμφωνα με τον Κρασνίκι, οι δύο συνομιλητές είχαν μια φιλική και εποικοδομητική συζήτηση για τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο.

Παράλληλα, ευχαρίστησε τον Αμερικανό πρέσβη για τη στήριξη των ΗΠΑ στο Κοσσυφοπέδιο και τον διαβεβαίωσε, όπως ανέφερε, ότι το PDK θα ενεργεί πάντα «σύμφωνα με τα κρατικά και αστικά συμφέροντα του Κοσσυφοπεδίου».



 Ο Κρασνίκι παρουσίασε στον Χοβενιέ, αλλά και στον Μίροσλαβ Λάιτσακ, τη θέση του PDK για τον διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινα, καθώς και επιφυλάξεις για την ευρωπαϊκή πρόταση, την οποία, όπως υποστηρίζει, έχει ήδη αποδεχθεί ο πρωθυπουργός του Κοσόβου.

 «Για εμάς, αυτή η συμφωνία είναι ανεπαρκής και μια χαμένη ευκαιρία για να καταλήξουμε σε μια τελική, συνολική συμφωνία με βάση την αμοιβαία αναγνώριση», επανέλαβε ο Μέμλι Κρασνίκι.

Κατηγόρησε για άλλη μια φορά τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου, Αλζμπίν Κούρτι, ότι «δεν εκπλήρωσε τους κρατικούς στόχους του Κοσσυφοπεδίου».

Μία από τη σειρά συναντήσεων μεταξύ διεθνών αξιωματούχων και αξιωματούχων της Πρίστινα τις τελευταίες ημέρες είναι η συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου Aljbin Kurti και του επικεφαλής της EULEX Λαρς Γκούναρ Βίγκεμαρκ.

Χθες οι δυο τους συζήτησαν, όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του Κούρτι, τις τελευταίες εξελίξεις και τρέχοντα θέματα, «με έμφαση στο κράτος δικαίου και τη γενικότερη κατάσταση ασφαλείας».

Στην Πρίστινα βρέθηκε προχθές ένας ακόμη υψηλόβαθμος αξιωματούχος - ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Οι ανώτατοι αξιωματούχοι της Πρίστινα φιλοξένησαν τον υπουργό της χώρας που δεν αναγνωρίζει το Κοσσυφοπέδιο, όπου συζήτησαν τον διάλογο που διεξάγεται στις Βρυξέλλες, καθώς και την εμβάθυνση των σχέσεων και ζήτησαν από τη χώρα του να υποστηρίξει την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στις ευρωατλαντικές δομές.

Ο Δένδιας συζήτησε αυτά τα θέματα με τον Πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου Αλμπίν Κούρτι, την Πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου Βιόσα Οσμάνι, καθώς και την Υπουργό Εξωτερικών Ντόνικα Γκερβάλα.

Στη συνέχεια, ο Δένδιας ενημέρωσε τον Μίροσλαβ Λάιτσακ για αυτές τις συνομιλίες χθες.

 

Παρεμπιπτόντως, αυτή ήταν η έκτη επίσκεψη του Δένδια στο Κοσσυφοπέδιο. Πρόσφατα, επισκέφθηκε την Πρίστινα στα τέλη Δεκεμβρίου, αφού προηγουμένως είχε επισκεφτεί το Βελιγράδι, όπου βρέθηκε και καλεσμένος στην οικογενειακή γιορτή της οικογένειας του Σέρβου προέδρου.

Όλες αυτές οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια και πριν από την πρώτη ημέρα της επίσκεψης του ειδικού απεσταλμένου για το διάλογο, Μίροσλαβ Λάιτσακ, στο Βελιγράδι.

Χθες, συζήτησε με τον Πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, την ευρωπαϊκή συμφωνία, τη συγκρότηση της Ένωσης Σερβικών Δήμων και, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του Σέρβου Προέδρου, « κι άλλα απαραίτητα βήματα για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Σέρβων και Αλβανών».

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr