«Το ένταλμα σύλληψης κατά του Πούτιν δεν έχει νομική ισχύ στη Ρωσία»


Μάρτιος 17, 2023. Ελλάδα.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, κατηγορώντας τον ότι είναι υπεύθυνος για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία. Η Μόσχα έχει επανειλημμένα αρνηθεί τις κατηγορίες ότι οι ρωσικές δυνάμεις διέπραξαν εγκλήματα κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, αναφέρει το Reuters.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο με έδρα τη Χάγη εξέδωσε ένταλμα κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν ως ύποπτος για παράνομη απέλαση παιδιών και παράνομη μεταφορά ανθρώπων από το έδαφος της Ουκρανίας στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Στις αρχές της εβδομάδας, το Reuters ανέφερε ότι το δικαστήριο αναμένεται να εκδώσει τα εντάλματα, τα πρώτα σε έρευνα για τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Ξεχωριστά, το δικαστήριο εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για τη Μαρία Αλεξέεβνα Λβίβα-Μπέλοβα, Επίτροπο της Ρωσίας για τα δικαιώματα των παιδιών, με τις ίδιες κατηγορίες, ανέφερε το πρακτορείο.

Το Reuters αναφέρει ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο είπε ότι βλέπει «εύλογους λόγους να πιστεύει ότι ο Πούτιν φέρει ατομική ποινική ευθύνη για τα εγκλήματα, είτε άμεσα, από κοινού με άλλους ή/και μέσω άλλων.

Επίσης, όπως ανέφερε το δικαστήριο, «δεν άσκησε σωστά τον έλεγχο σε πολίτες και στρατιωτικούς υφισταμένους που διέπραξαν πράξεις ή επέτρεψαν τη διάπραξή τους και που ήταν υπό την αποτελεσματική εξουσία και τον έλεγχό του, σύμφωνα με την ευθύνη του προϊσταμένου».

Το δικαστήριο είπε επίσης ότι βλέπει βάσιμους λόγους να πιστεύει ότι η Λβίβα-Μπέλοβα φέρει «ατομική ποινική ευθύνη για τα εγκλήματα, επειδή διέπραξε τις πράξεις άμεσα, μαζί με άλλους ή/και μέσω άλλων».

Ο γενικός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Καρίμ Χαν, ισχυρίζεται ότι «εκατοντάδες παιδιά της Ουκρανίας μεταφέρθηκαν από ορφανοτροφεία και σπίτια παιδιών στη Ρωσία».

«Πολλά από αυτά τα παιδιά, ισχυριζόμαστε, έχουν τεθεί από τότε για υιοθεσία στη Ρωσική Ομοσπονδία», είπε ο Χαν.

Το πρακτορείο αναφέρει ότι το ένταλμα σύλληψης υποχρεώνει τα κράτη μέλη του ΔΠΔ να συλλάβουν τον Πούτιν ή τη Λβίβα-Μπέλοβα εάν ταξιδέψουν σε χώρα μέλος του δικαστηρίου. Αυτό το δικαστήριο, ωστόσο, δεν διαθέτει δική του αστυνομική δύναμη, ούτε άλλα μέσα για τη διεξαγωγή συλλήψεων.

Αν και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο υποστηρίζεται από πολλά μέλη των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεγάλες δυνάμεις όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα και η Ρωσία δεν είναι μέλη, με το επιχείρημα ότι το δικαστήριο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για διώξεις με πολιτικά κίνητρα, σύμφωνα με το Reuters .

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, ανακοίνωσε ότι το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) της Χάγης κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έχει νόημα.

«Οι αποφάσεις του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου δεν έχουν καμία σημασία για τη χώρα μας, μεταξύ άλλων από νομική άποψη», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα στο κανάλι της στο Telegram .

Η Ζαχάροβα δήλωσε ότι «η Ρωσία δεν έχει υπογράψει το Καταστατικό της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και δεν φέρει καμία υποχρέωση βάσει αυτού». 

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr